info@jeweler.gr 27410 88000
Expand search form

Πώς Ξεχωρίζεις το Διαμάντι από το Ζιργκόν;

Πώς Ξεχωρίζεις το Διαμάντι από το Ζιργκόν

Δύο ιδιαίτερα λαμπεροί λίθοι, το διαμάντι και το ζιργκόν, αποτελούν εξέχουσα επιλογή για την κατασκευή κοσμημάτων και κυρίως μονόπετρων δαχτυλιδιών.

Εμφανισιακά είναι δύσκολο κάποιος να μπορεί να τους ξεχωρίσει, αλλά υπάρχουν αρκετές ουσιαστικές διαφορές που κάνουν τον καθένα τους, μοναδικό.

Πιο αναλυτικά:

Διαμάντι – Προέλευση & Ιδιότητες

Το διαμάντι αποτελείται από καθαρό άνθρακα και είναι το σκληρότερο ορυκτό που υπάρχει στη φύση. Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “δαμάζω” μαζί με το στερητικό “α“, καθώς στην αρχαιότητα οι πέτρες που δεν μπορούσαν να υποστούν επεξεργασία, αποκαλούνταν “αδάμαντες”.

Παρά τη μεγάλη αξία και τη λαμπρότητα του, το διαμάντι δεν έλκυε έντονα το ενδιαφέρον του κοινού, μέχρι το 1456 όπου ο Louis Berquen ανακάλυψε τη δυνατότητα επεξεργασίας του. Το 1919, ο Marcel Tolkowski, πρότεινε την κοπή μπριγιάν (brillant), που αποτελεί μέχρι και σήμερα τον πιο δημοφιλή τρόπο κοπής του διαμαντιού.

Η εμπορική του ζήτηση εκτοξεύτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα λόγω των βελτιστοποιήσεων στον τεχνικό τομέα και πλέον η αξία του προσδιορίζεται από τέσσερις βασικές παραμέτρους, τα καράτια, την καθαρότητα το χρώμα και την κοπή (4Cs – Carat, Clarity, Color, Cut).

Μονόπετρο Δαχτυλίδι Χρυσός Κ18 με Διαμάντι
Μονόπετρο Δαχτυλίδι Χρυσός Κ18 με Διαμάντι
Μονόπετρο Δαχτυλίδι Λευκόχρυσος Κ18 με Διαμάντια
Μονόπετρο Δαχτυλίδι Λευκόχρυσος Κ18 με Διαμάντια
Μονόπετρο Καρδιά Ροζ Χρυσός Κ18 με Διαμάντια

Ζιργκόν – Προέλευση & Ιδιότητες

Το λευκό-διαφανές ζιργκόν, είναι η άχρωμη παραλλαγή του λαμπερού αυτού ορυκτού που μοιάζει ιδιαίτερα με το διαμάντι.

Το ζιργκόν οφείλει το όνομα του στην αραβική λέξη “zirgum” που σημαίνει χρυσαφί χρώμα καθώς εμφανίζεται στη φύση σε διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου-χρυσού και καφέ, καθώς και σε αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ, πράσινου, μπλε και διάφανου.

Λόγω της υψηλής αντοχής του, πέρα από την κοσμηματοποιΐα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς, όπως η κεραμοποιΐα, αντικαθιστώντας άψογα το γυαλί και το μέταλλο. Το άχρωμο ζιργκόν, παρά την σχετικά χαμηλή του αξία, είναι στην πραγματικότητα πιο σπάνιο από το διαμάντι.

Απομίμηση του ζιργκόν, αποτελεί και η τεχνητά παρασκευασμένη cubic zirconia (κυβική ζιρκόνια), η οποία πρόκειται για το πιο σύνηθες και οικονομικό υποκατάστατο του διαμαντιού.

Δημιουργήθηκε στη Ρωσία τη δεκαετία του εβδομήντα και με την πάροδο των χρόνων και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ο κρύσταλλος άγγιξε την οπτική και κατασκευαστική τελειότητα. Στις μέρες μας είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του διαμαντιού, εμφανισιακά και οικονομικά, και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην κατασκευή κοσμημάτων.

Δαχτυλίδι Μονόπετρο Χρυσός Κ14 με Ζιργκόν
Μονόπετρο Λευκόχρυσος Κ14 με Ζιργκόν
Μονόπετρο Δαχτυλίδι Ροζ Χρυσός Κ14 με Ζιργκόν

Καθώς λοιπόν το διαμάντι και η cubic zirconia είναι δύο λίθοι που συχνά η όψη τους συγχέεται, θα αναδείξουμε αυτά τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν!

Πώς Ξεχωρίζεις το Διαμάντι από το Ζιργκόν

Προέλευση

Το διαμάντι αποτελείται από καθαρό άνθρακα, ο οποίος όμως δισεκατομμύρια χρόνια πριν, υπό συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας και πίεσης, απέκτησε την ιδιαίτερη αυτή μορφή. Γεγονός είναι επίσης, ότι μερικά διαμάντια προέρχονται από απομεινάρια αστεροειδών!

Η cubic zirconia είναι κρύσταλλος που κατασκευάζεται από διοξείδιο του ζιρκονίου. Το υλικό της είναι σκληρό, οπτικά άψογο και συνήθως άχρωμο.

Ανθεκτικότητα

Στην κλίμακα μέτρησης σκληρότητας των πολύτιμων λίθων Mo (Mohs Scale), το διαμάντι έχει σκληρότητα 10/10, αφού όπως έχει ήδη αναφερθεί αποτελεί το σκληρότερο ορυκτό στην φύση.

Από την άλλη, η cubic zirconia, παρά τη μεγάλη ανθεκτικότητα της, έχει μικρότερο δείκτη σκληρότητας από το διαμάντι, της τάξεως του 8.5/10.

Διάθλαση

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του ζιργκόν και της cubic zirconia αντίστοιχα, είναι η διπλή διάθλαση που παρουσιάζουν και παρουσία φωτός σχηματίζονται τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Σε αντίθεση, το διαμάντι, παρά την έντονη λαμπρότητα του, εκπέμπει μόνο λευκές ανταύγειες φωτός.

Αυτός είναι και ένας από τους ευκολότερους τρόπους διαχωρισμού των δύο αυτών λίθων, καθώς η παρατήρηση τους υπό φυσικό φως θα αναδείξει αμέσως τη διαφορά.

Χρώμα

Ένας τρόπος κατηγοριοποίησης των διαμαντιών, είναι βάση του χρώματος τους. Σε μια κλίμακα χαρακτηρισμού τους από το D-Z, τα διαμάντια τύπου D είναι τα πιο καθαρά (άχρωμα) ενώ τα διαμάντια τύπου Z έχουν κίτρινη-καφέ απόχρωση.

Όσο περισσότερο άχρωμο είναι ένα διαμάντι, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του – όσα δε, είναι εντελώς άχρωμα ανήκουν στους ακριβότερους πολύτιμους λίθους στον κόσμο.

Από την άλλη, σε ότι αφορά την cubic zirconia, δεν υπάρχει κάποιο σύστημα κατάταξης της βασισμένο στις διάφορες αποχρώσεις της. Συνηθέστερη είναι η άχρωμη εκδοχή της ενώ με θερμική επεξεργασία μπορεί να μεταβάλλει το χρώμα της.

Καθαρότητα

Τα διαμάντια είναι λίθοι που προέρχονται από τα βάθη της γης και για το λόγο αυτό συχνά παρουσιάζουν εσωτερικές ατέλειες, οι οποίες αποκαλούνται έγκλειστα.

Οι ατέλειες αυτές υπάρχουν εξαρχής στο ορυκτό ή εισχωρούν σπάζοντας την επιφάνεια του, και διαφέρουν σε κάθε λίθο ως προς το μέγεθος, τη θέση και τον αριθμό.

Η cubic zirconia από την άλλη, δεν παρουσιάζει καμία εσωτερική ατέλεια με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται η καθαρότητα και το χρώμα της.

Λαμπρότητα

Αδιαμφισβήτητα αναφερόμαστε σε δύο λίθους που η λάμψη, τους κάνει να ξεχωρίζουν, αλλά υπάρχει ένας πρακτικός τρόπος να μετρήσεις τη λαμπρότητα τους, και αυτός σχετίζεται με το δείκτη διάθλασης τους.

Το διαμάντι έχει δείκτη διάθλασης 2.42, πολύ μεγαλύτερος από κάθε άλλο πολύτιμο λίθο εκτός από το μοϊσανίτη, ενώ το η cubic zirconia έχει 2.15-2.18.

Αυτό σημαίνει ότι το διαμάντι είναι λαμπρότερο από την cubic zirconia αλλά όχι με μεγάλη διαφορά.

Τιμή

Ένας βασικός παράγοντας διαχωρισμού ανάμεσα στο διαμάντι και την cubic zirconia είναι το κόστος. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, η διαφορά στη τιμή ανάμεσα σε αυτούς τους δύο λίθους μπορεί να είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Όμως, η μικρότερη τιμή της cubic zirconia σε σχέση με αυτή του διαμαντιού, δεν σημαίνει ότι στερείται κομψότητας και λάμψης. Αντίστοιχα, στο εμπόριο υπάρχουν διαμαντένια κοσμήματα προσιτά στο ευρύ κοινό.

Βάση των παραπάνω, η επιλογή ενός κοσμήματος στολισμένου από διαμάντι ή cubic zirconia, αφορά την προσωπική αισθητική και οικονομική ευχέρεια του καθενός, χωρίς αυτό να μειώνει την πολυτέλεια και την κομψότητα που μπορεί να αποδώσει ο κάθε λίθος ξεχωριστά.

Κοσμήματα με Διαμάντια & Ζιργκόν

Στο ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ, διαθέτουμε μια πλούσια συλλογή κοσμημάτων, διακοσμημένα από λαμπερά διαμάντια και εντυπωσιακές cubic zirconias, ικανά να ικανοποιήσουν κάθε σας επιθυμία!

Διάβασε ακόμα...

ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ

Η τέχνη στο κόσμημα από το 1990