• (+30) 27410 - 88000

Χειροποίητα Ασημένια Κοσμήματα

Λαξευμένο με μύθους και αναδυόμενο από το βάθος των αιώνων, το ασήμι αποτελεί ένα μέταλλο με αριστοκρατικές ρίζες και πανάρχαιους συμβολισμούς.

Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, το ασήμι έκανε την εμφάνιση του χιλιάδες χρόνια πριν με αναφορές να το τοποθετούν ακόμα και στους προϊστορικούς χρόνους. Τα πρώτα καταγεγραμμένα κέντρα όμως εξόρυξης και κατεργασίας του ασημιού ήταν στη Μικρά Ασία και στην Ελλάδα. Στις περιοχές αυτές, ήδη εδώ και 5000 χρόνια, καταξιωμένοι τεχνίτες κατασκεύαζαν πανέμορφα αντικείμενα, όπως οικιακά δοχεία και σκεύη, νομίσματα, θρησκευτικά σύμβολα αλλά και κοσμήματα. Από το 800 π.Χ. το ασήμι διακινούνταν σε όλη τη Μικρά Ασία και τη Βόρεια Αφρική και ήδη από το 700 π.Χ οι έμποροι στη Μεσοποταμία χρησιμοποιούσαν το ασήμι ως μέσο ανταλλαγής. Επίσης, κατά τα χρόνια της αιχμής τους, 600 – 300 π.Χ, υπολογίζεται πως τα ξακουστά ορυχεία του Λαυρίου που βρίσκονταν κοντά στην Αθήνα, απέδιδαν ετησίως πάνω από ένα εκατομμύριο ουγγιές Τροίας (μονάδα μέτρησης των πολύτιμων μετάλλων) σε ασήμι.

Οι Ρωμαίοι επίσης, στα χρόνια της ένδοξης αυτοκρατορίας τους, χρησιμοποιήσαν το ασήμι για την παραγωγή διαφόρων αντικειμένων, μεταξύ των οποίων νομισμάτων και κοσμημάτων. Τα αποθέματα τους προέρχονταν κυρίως από περιοχές της Ευρώπης όπως η Ισπανία και η Γερμανία, οι οποίες τροφοδοτούσαν με ασήμι την Ευρώπη και κατά τα χρόνια του Μεσαίωνα, έως ότου εξαντληθούν στα τέλη του 15ου αιώνα. Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα της χρήσης του ασημιού στο οικονομικό σύστημα ανταλλαγής κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους αποτελεί το ασημένιο δηνάριο, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους τύπους αρχαίων νομισμάτων, το οποίο αποτέλεσε θεμέλιο της ανάπτυξης της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τάνγκ (618 – 907 μ.Χ), το ασήμι άρχισε να αποκτά ιδιαίτερη δημοτικότητα και στην Κίνα ενώ όταν οι Ισπανοί κατακτητές εισέβαλαν στο Νέο Κόσμο ανακάλυψαν τεράστια κοιτάσματα αργύρου και ήρθαν σε επαφή με γηγενείς πολιτισμούς που γνώριζαν και επεξεργάζονταν το ασήμι περισσότερο από 2000 χρόνια. Ο τελευταίος Αζτέκος αυτοκράτορας Μοντεζούμα, σύμφωνα με ιστορικές εικονογραφήσεις, θεωρείται πως φορούσε κοσμήματα και κράνος, κατασκευασμένα από ασήμι και στολισμένα με πολύχρωμα φτερά πουλιών. Το ασήμι του Νέου Κόσμου, προερχόταν κυρίως από το Μεξικό, το Περού και τα βουνά της Βολιβίας, περιοχές που για τα επόμενα εκατοντάδες χρόνια θα αντιπροσώπευαν το 85% της παγκόσμιας παραγωγής ασημιού.

Παράλληλα με την ιστορική διαδρομή που χάραξε το λαμπερό αυτό μέταλλο εξελίχθηκαν και τα ασημένια κοσμήματα που στόλισαν τους πρώτους πολιτισμούς της αρχαιότητας και έφτασαν μέχρι τις μέρες μας διατηρώντας τη λαμπρότητα και τη χάρη τους. Στην Αρχαία Αίγυπτο τα ασημένια κοσμήματα προορίζονταν για τους Φαραώ και τους ανώτερους άρχοντες, ενώ κατά τους αρχαίους χρόνους το ασήμι συνολικά χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία κοσμημάτων που απευθύνονταν στην άρχουσα τάξη κάθε τόπου μέχρι που η Βιομηχανική Επανάσταση επαναπροσδιόρισε τον τρόπο και τα μέσα παραγωγής, τις αναφορές αλλά και όλη την ιστορία των ασημένιων κοσμημάτων.

Στο απόγειο της Βικτωριανής εποχής, η μαζική παραγωγή κοσμημάτων είχε ήδη αρχίσει να μπολιάζει τις ρίζες της και υπήρχε πλέον η δυνατότητα δημιουργίας κοσμημάτων πανομοιότυπου σχεδιασμού τα οποία μπορούσαν να παραχθούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα και με μειωμένο κόστος. Τα ασημένια κοσμήματα, με τη χαρακτηριστική πλέον σφραγίδα 925° (92.5% καθαρό ασήμι) έκαναν σιγά και σταθερά την εμφάνιση τους και μέχρι και στις μέρες μας αποτελούν μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές τόσο σε γυναικεία, ανδρικά αλλά και παιδικά κοσμήματα.

Σε πολλά σημεία της ιστορίας, το ασήμι έχασε την αξία του έναντι του χρυσού, αυτό όμως άλλαξε ριζικά τη δεκαετία του 1930, όταν λόγω της οικονομικής κρίσης οι άνθρωποι αναζητούσαν πιο προσιτές και οικονομικές λύσεις για τον καλλωπισμό τους. Μετά την ανάκαμψη της οικονομίας, τα χρυσά κοσμήματα πάλι κυριάρχησαν έναντι των ασημένιων, έως ότου το 1960 τα ασημένια κοσμήματα επανήλθαν δυναμικά στο προσκήνιο.

Με τον ερχομό του 21ου αιώνα, το ασήμι παραμένει στην πρώτη γραμμή της παραγωγής κοσμημάτων και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο λαμπερά και πολύτιμα μέταλλα που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εκλεκτών κομματιών αλλά και ένα από τα αγαπημένα μέταλλα των πιο διάσημων οίκων μόδας. Η έμπνευση που αποτυπώνεται στα ασημένια κοσμήματα στις μέρες μας αλλά και η αφθονία με την οποία συναντώνται, τα έχουν μετατρέψει σε must have δημιουργίες που ο καθένας μπορεί να διαθέτει στη συλλογή του, ενώ υπάρχουν ακόμα εντυπωσιακά vintage ευρήματα αλλά και ασημένια κοσμήματα που η αξία τους ξεπερνάει αυτή του χρυσού.

Περισσότερα

Συχνές Ερωτήσεις

 • ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΣΗΜΙ 925° ΣΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ;

  Τα ασημένια κοσμήματα που φέρουν την ένδειξη 925° σημαίνει πως αποτελούνται από 92.5% καθαρό ασήμι και 7.5% λοιπά μέταλλα. Τα κοσμήματα που κατασκευάζονται από ασήμι 925° αποτελούν υψηλής ποιότητας κοσμήματα με εξαιρετική ανθεκτικότητα στο χρόνο.

 • ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΑΛΛΕΡΓΙΚΑ ΤΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ;

  Καθώς τα ασημένια κοσμήματα δεν εμπεριέχουν ιδιαίτερες προσμίξεις σε μέταλλα, αποτελούν μία από τις πιο ασφαλείς επιλογές για όσους διαθέτουν κάποια ευαισθησία και αναζητούν ένα κόσμημα που θα μπορούν άφοβα να φορούν ακόμα και καθημερινά.

 • ΓΙΑΤΙ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ;

  Τα ασημένια κοσμήματα με την πάροδο του χρόνου παρουσιάζουν μια θαμπάδα ή μαύρισμα στην όψη τους, γεγονός που οφείλεται στην οξείδωση του ασημιού από το θειούχο άργυρο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Η κατάσταση όμως αυτή είναι εύκολα αναστρέψιμη καθώς υπάρχει δυνατότητα γυαλίσματος του ασημιού και επαναφοράς της λάμψης του. Η συγκεκριμένη συνθήκη του μαυρίσματος είναι ένα κοινό φαινόμενο των ασημένιων κοσμημάτων και δεν υποδηλώνει τίποτα για την ποιότητα των κοσμημάτων σας.

 • ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΩ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΤΩΝ ΑΣΗΜΕΝΙΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ;

  Το γυάλισμα των ασημένιων κοσμημάτων μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους μερικοί από τους οποίους περιλαμβάνουν τη χρήση κοινών προϊόντων που διατίθενται στα καταστήματα όπως μαγειρική σόδα και υγρό πιάτων. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τους τρόπους καθαρισμού των ασημένιων κοσμημάτων στο σχετικό άρθρο στο blog μας ενώ αν επιθυμείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για το γυάλισμα των αγαπημένων σας κοσμημάτων, τότε υπάρχουν κοσμηματοπωλεία που διαθέτουν εργαστήρια τα οποία θα επαναφέρουν απόλυτα τη λάμψη τους.

 • ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΩ ΤΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΜΟΥ;

  Το ασήμι αποτελεί ένα υλικό το οποίο είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στην οξείδωση για το λόγο αυτό θα πρέπει να προστατέψετε τα ασημένια σας κοσμήματα από την τακτική επαφή με το νερό αλλά και με αρώματα και κολόνιες. Παράλληλα φορώντας τα ασημένια σας κοσμήματα εκ περιτροπής, εξαιτίας της συχνής επαφής τους με το δέρμα, η οξείδωση αποφεύγεται και η λάμψη τους διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τέλος, θα πρέπει να αποθηκεύετε τα ασημένια κοσμήματα που δεν χρησιμοποιείτε σε ειδικές θήκες κοσμημάτων ή στα κουτάκια που τα συνοδεύουν, καθώς η έκθεση τους στα μόρια της ατμόσφαιρας επιδρά στη φθορά τους.

 • ΤΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΟΛΑ;

  Το ασήμι διαθέτει μια υπέροχη μεταλλική λάμψη με ουδέτερο χρωματισμό ο οποίος μπορεί να ταιριάξει με κάθε outfit καθώς και να συνδυαστεί υπέροχα με άλλα μέταλλα. Για το λόγο αυτό τα ασημένια κοσμήματα μπορούν να φορεθούν κάθε στιγμή της ημέρας, σε οποιαδήποτε περίσταση χαρίζοντας μια σύγχρονη και ταυτόχρονα αριστοκρατική πινελιά στο τελικό αποτέλεσμα.

 • ΤΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ;

  Καθώς το ασήμι 925° είναι ένα υποαλλεργικό και κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες μέταλλο, τα κοσμήματα που το φέρουν στην κατασκευή τους είναι κατάλληλα και ασφαλή για παιδιά κάθε ηλικίας.

 • ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΜΕΤΑΛΛΩΣΗ;

  Επιμετάλλωση είναι η διαδικασία κατά την οποία επικαλύπτεται η επιφάνεια ενός αντικειμένου με ένα λεπτό στρώμα μετάλλου. Σε ότι αφορά τα ασημένια κοσμήματα, οι πιο συνήθεις επιμεταλλώσεις είναι η επιχρύσωση και η επιπλατίνωση. Έτσι υπάρχουν ασημένια κοσμήματα με κίτρινο και ροζ χρυσό επιχρύσωμα καθώς και λευκό και μαύρο πλατίνωμα.

 • ΤΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ;

  Τα ασημένια κοσμήματα γενικά αποτελούν μια πιο οικονομική επιλογή σε σχέση με τα χρυσά, με το εύρος των τιμών τους να διαμορφώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε κοσμήματος.

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ

για όλες τις παραγγελίες

ΕΓΓΥΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

και δυνατότητα επιστροφής

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

όπως τις έχετε φανταστεί

3 ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

έως και 6 άτοκες δόσεις