info@jeweler.gr 27410 88000
Expand search form

Καράτια

Τι Ειναι & η Χρησιμοτητα τους στην Αγορα Κοσμηματων

Καράτια: Τι Είναι & η Χρησιμότητα τους στην Αγορά Κοσμημάτων

Το Καράτι ως Μονάδα Μέτρησης

Το καράτι αποτελεί μονάδα μέτρησης για δύο διαφορετικά πράγματα. Στο χρυσό χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης  περιεκτικότητας του κοσμήματος σε χρυσό, ενώ στους πολύτιμους λίθουςόπως τα διαμάντια αποτελεί μονάδα μέτρησης βάρους.

Στην Αγγλική γλώσσα γράφονται διαφορετικά: το καράτι ως μέτρο περιεκτικότητας (χρυσού) γράφεται Karat ενώ όταν το χρησιμοποιούμε ως μονάδα μέτρηση βάρους πολύτιμων λίθων γράφεται Carat.

Karat – Μέτρο Περιεκτικότητας Χρυσού

Το καράτι στο χρυσό,  υποδεικνύει την περιεκτικότητα χρυσού που υπάρχει σε ένα κόσμημα, δηλαδή την αναλογία του χρυσού σε ένα κράμα από 24 μέρη. Σε κάθε κόσμημα αναγράφεται η καθαρότητα του μετάλλου “επί τις χιλίοις”.

Karat – Μέτρο Περιεκτικότητας Χρυσού

Στην ελληνική χρυσοχοΐα χρησιμοποιούνται οι  εξής κατηγορίες για την κατασκευή κοσμημάτων:

  • Κόσμημα 22 καρατίων: Ποσοστιαία σ’ ένα κόσμημα 22 καρατίων, το 91,66% του συνόλου του αποτελείται από καθαρό χρυσό, ενώ το 8,34% από άλλα προκράματα. Στο κόσμημα αναγράφεται σαν 916.
  • Κόσμημα 18 καρατίων: Ποσοστιαία, ένα κόσμημα 18 καρατίων, το 75% του συνόλου του αποτελείται από καθαρό χρυσό, ενώ το 25% από άλλα προκράμματα. Στο κόσμημα αναγράφεται σαν 750.
  • Κόσμημα 14 καρατίων:  Ποσοστιαία, ένα κόσμημα 14 καρατίων περιλαμβάνει 58,50% καθαρό  χρυσό, ενώ το υπόλοιπο 41,50% από άλλα προκράματα. Στο κόσμημα αναγράφεται σαν 585.
  • Κόσμημα 9 καρατίων: Ποσοστιαία, ένα κόσμημα 9 καρατίων περιλαμβάνει 37,50% καθαρό χρυσό, ενώ το υπόλοιπο 62,50%  από άλλα προκράματα. Στο κόσμημα αναγράφεται σαν 375.
 

Carat – Μονάδα Μέτρησης Βάρους Πολύτιμων Λίθων

Από παλαιοτάτων χρόνων, η ανάγκη του ανθρώπου για εμπόριο τον οδήγησε στο να ψάξει να βρει τρόπους που θα μπορούσε να μετρήσει τα προϊόντα που εμπορευόταν και έτσι να εξασφαλίσει το δίκαιο των συναλλαγών.  Όταν στο εμπόριο μπήκαν οι πολύτιμες πέτρες, αναζητήθηκε μια πολύ μικρή μονάδα μέτρησης βάρους. Έτσι χρησιμοποιήθηκαν ευρέως οι σπόροι χαρουπιού για τη ζύγιση των πετραδιών.

Η σύγχρονη  λέξη “καράτι” ή Karat ή Carat (για τη μάζα) προέρχεται από την ελληνική λέξη κεράτιο, που αναφέρεται στους σπόρους του χαρουπιού (ξυλοκέρατου – Ceratonia siliqua).

Χαρούπια

Επειδή τα κεράτια (σπόροι χαρουπιού) έχουν την ιδιότητα να έχουν αρκετή ομοιομορφία στο μέγεθος και να διατηρούν το βάρος τους αναλλοίωτο (ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες), οι χρυσοχόοι και αργυροχόοι της Βενετίας τα χρησιμοποιούσαν ως μονάδα βάρους για τη μέτρηση του βάρους των πολύτιμων λίθων.

Ένα καράτι είναι ίσο με 200mg = 0,2 g (0,2 γραμμάρια)

Ένα διαμάντι ενός καρατίου στρογγυλής κοπής έχει κατά προσέγγιση 6,4 χιλιοστά διάμετρο. Το βάρος ενός διαμαντιού είναι σημαντικός παράγοντας και επηρεάζει άμεσα την αξία του διαμαντιού, αλλά από μόνο του δεν την καθορίζει.Δύο διαμάντια ίδιου βάρους μπορεί να διαφέρουν στην τιμή καθώς και οι τέσσερις παράμετροι αξιολόγησης (4C’s) παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Το καράτι ως μέτρο μάζας (Carat) 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση του βάρους και  του μεγέθους είναι διαφορετική για κάθε οικογένεια λίθων. Για παράδειγμα, το ρουμπίνι και το ζαφείρι είναι και τα δύο βαρύτερα από το διαμάντι (τεχνικά, έχουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος). Έτσι, ένα καράτι ρουμπίνι ή ζαφείρι ενός καρατίου είναι μικρότερα σε μέγεθος από ένα καράτι διαμάντι.

Πιστοποίηση Καθαρότητας & Αυθεντικότητας

Το κόσμημα Κοτσώνης παρέχει γραπτή εγγύηση πιστοποίησης καθαρότητας μετάλλου και αυθεντικότητας πετρών σε όλα τα χρυσά και ασημένια κοσμήματα του καταστήματος μας.

Σε πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους υπάρχει η επιπλέον δυνατότητα πιστοποίησης και από διεθνή γεμολογικά εργαστήρια και οργανισμούς όπως IGI (International Gemological Institute), GIA (Gemological Institute of America) και HRD. 

Διάβασε ακόμα...

ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ

Η τέχνη στο κόσμημα από το 1990