info@jeweler.gr 27410 88000
Expand search form

Τουρμαλίνη: Η Εντυπωσιακή Πέτρα των Μικτών Χρωμάτων

Τουρμαλίνη

Η τουρμαλίνη είναι ο λίθος του ουράνιου τόξου καθώς σύμφωνα με το μύθο συναντήθηκε μαζί του στο ταξίδι της μέσα από τη γη και έκλεψε τα χρώματα του.

Δεν υπάρχει άλλος πολύτιμος λίθος που να συναντάται σε όλες αυτές τις εκπληκτικές αποχρώσεις που η τουρμαλίνη διαθέτει στη γκάμα των φυσικών χρωματισμών της, οι οποίοι αλλάζουν ακόμα ανάλογα και με το φως, δίνοντας στη συγκεκριμένη πέτρα μια ονειρική λάμψη.

Οι αναρίθμητοι χρωματισμοί που τη χαρακτηρίζουν, έκαναν τους ανθρώπους κατά τα πρώτα χρόνια της χρήσης του λίθου, να αποδίδουν στην τουρμαλίνη μαγικές ιδιότητες.

Προέλευση Τουρμαλίνης – Κατηγορίες

Η ονομασία “τουρμαλίνη” προέρχεται από τη Σρι Λάνκα και τη λέξη “tourmali” ή “touramali” η οποία σημαίνει “η πέτρα των μικτών χρωμάτων”.

Ανάλογα με το χρώμα που συναντάται ο λίθος, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες και υποκατηγορίες στις οποίες μπορεί να ανήκει οι σημαντικότερες των οποίων είναι:

  • o σορλίτης ο οποίος περιέχει σίδηρο και είναι η μαύρη ποικιλία της τουρμαλίνης
  • ο ουβίτης που είναι σκουρόχρωμος
  • ο αχροΐτης που είναι άχρωμος
  • ο δραβίτης ο οποίος περιέχει μαγνήσιο και είναι καστανός
  • ο ελβαΐτης ο οποίος περιέχει λίθιο με τις ακόλουθες υποκατηγορίες: ρουβελίτης (κόκκινος), βερντελίτης (πράσινος) και ινδικόλιθος (γαλάζιος).

Οι επιμέρους ονομασίες πρακτικά δεν χρησιμοποιούνται ενώ έχει καθιερωθεί η ονομασία πράσινη τουρμαλίνη, ροζ τουρμαλίνη κοκ. Συνηθέστερες αποχρώσεις τουρμαλίνης στην αγορά είναι οι πράσινες και οι κόκκινες.

Η πέτρα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από Ολλανδούς εμπόρους στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Ιταλίας στα τέλη του 1600 ή στις αρχές του 1700.

Στην Αμερική, η πρώτη πέτρα τουρμαλίνης ανακαλύφθηκε το 1550 στη Βραζιλία από τον Ισπανό κατακτητή Francisco Spinoza ο οποίος λανθασμένα θεώρησε πως ήταν σμαράγδι, εξαιτίας της πράσινης απόχρωσης της, και για αυτό το λόγο ο πρώτος αυτός λίθος τουρμαλίνης είναι γνωστός και ως “Brazilian Emerald”.

Το λάθος στην ταυτοποίηση της τουρμαλίνης κράτησε μέχρι και το 1800 όπου οι ορυκτολόγοι τελικά κατέταξαν την τουρμαλίνη ως ξεχωριστό ορυκτό πέτρωμα.

Γνωστά Κοιτάσματα Τουρμαλίνης

Τα κοιτάσματα αμερικανικής τουρμαλίνης προκάλεσαν την αύξηση της δημοτικότητας του πολύτιμου λίθου. Ως αποκορύφωμα, το 1876, ο ορυκτολόγος George Kunz εκτίναξε τη ζήτηση του λίθου όταν πούλησε μια πράσινη τουρμαλίνη στην Tiffany & Co.

Οι ανακαλύψεις τουρμαλίνης στη Βραζιλία τις δεκαετίες του 1980 και 1990 αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον των χρυσοχόων και του κοινού για αυτόν τον πολύτιμο λίθο, ειδικά για την ποικιλία που εξορύσσεται στην περιοχή Paraíba η οποία παρουσίαζε εντυπωσιακά πράσινα neon χρώματα, λαμπερά μπλε και ζωηρά βιολετί.

Αυτή η περιοχή έχει παράξει και τα πολυτιμότερα δείγματα τουρμαλίνης, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου λίθου τουρμαλίνης στον κόσμο βάρους 191.87 καρατίων. 

Εκτός από τη Βραζιλία, τουρμαλίνη εξορύσσεται και σε άλλες περιοχές όπως Τανζανία, Νιγηρία, Κένυα, Μαδαγασκάρη και Σρι Λάνκα.

Παρά τις αμερικανικές ρίζες της, η τουρμαλίνη εκείνη την εποχή είχε εκπληκτική ζήτηση και στην Κίνα με κύριο θαυμαστή της την Tzu Hsi, τη Dowager Αυτοκράτειρα που κυβέρνησε την Κίνα από το 1860 μέχρι το θάνατό της το 1908. 

Η τελευταία αυτοκράτειρα της δυναστείας Ch’ing ήταν τόσο παθιασμένη με αυτήν την πέτρα που αγόρασε τεράστιες ποσότητες, κυρίως ροζ χρώματος από ορυχεία στην Καλιφόρνια, που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας της.

Η πέτρα χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε γλυπτά, ράβδους, αλυσίδες ρολογιών και κουμπιά σακακιών που φορούσε η αυτοκρατορική αυλή και άλλες πλούσιες προσωπικότητες.

Κοσμήματα με Τουρμαλίνη

Η μεγάλη ποικιλία χρωμάτων που συναντάται η τουρμαλίνη, αντικατοπτρίζεται και στην γκάμα των κοσμημάτων που φέρουν στο στολισμό τους τη συγκεκριμένη πέτρα.

Εντυπωσιακά δαχτυλίδια με υπέροχες ροζέτες αλλά και μονόπετρους στολισμούς, εκπληκτικά κολιέ με διαχρονικές σχεδιαστικές γραμμές, λαμπερά σκουλαρίκια με boho αλλά και κλασικές πινελιές, καθώς και εξατομικευμένα βραχιόλια με minimal αισθητική, συνθέτουν μια μοναδική συλλογή μέσα από την οποία μπορεί ο καθένας να ανακαλύψει ένα κόσμημα που θα ικανοποιήσει κάθε του επιθυμία.

ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΡΜΑΛΙΝΗ

Στο ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε ένα κόσμημα με τουρμαλίνη, και όχι μόνο, που θα είναι αντάξιο των προσδοκιών σας.

Διάβασε ακόμα...

ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ

Η τέχνη στο κόσμημα από το 1990