• (+30) 27410 - 88000
Μάρτης Μακραμέ

Παιδικά Μαρτάκια Μακραμέ

Τα παιδικά μαρτάκια μακραμέ είναι ένα κόσμημα που με τη χαρακτηριστική κόκκινη και λευκή πλέξη του και τα σύμβολα που το κοσμούν, μπορεί να φορεθεί από κάθε παιδί, κάθε στιγμή του χρόνου, όχι μόνο το μήνα που η παράδοση το τοποθετεί.
 
Ο Μάρτης ή αλλιώς Μαρτιά, είναι ένα έθιμο που οι ρίζες του βρίσκονται πολύ πίσω στο χρόνο και εκτείνονται σε όλα τα βαλκάνια. Στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και σε πολλές άλλες περιοχές, υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές και λαϊκές παραδόσεις που σχετίζονται με το διαχρονικό αυτό κόσμημα.

Κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι η απαρχή του τοποθετείται στην Αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι τότε μύστες έδεναν μια κλωστή (την επονομαζόμενη Κρόκη), στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Στη σύγχρονη εποχή, το μήνα Μάρτιο, η παράδοση θέλει τα παιδιά να φορούν στο χέρι τους ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από λευκή και κόκκινη κλωστή, το οποίο τα προστατεύει από τον ήλιο της Άνοιξης και από το “κακό μάτι” γενικότερα.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, όταν έφτανε η στιγμή τα παιδιά να βγάλουν το Μάρτη, κρεμούσαν το βραχιολάκι στο πιο ψηλό κλαρί των δένδρων που ήταν κοντά στο σπίτι τους, ώστε να το πάρουν τα χελιδόνια κατά το αποδημητικό τους ταξίδι. 
 
Σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή, διατηρώντας όμως όλη την κλασική κληρονομιά τους, τα παιδικά μαρτάκια μακραμέ αποτελούν μια υπέροχη επιλογή κοσμήματος, μέσα από τη μεγάλη μας συλλογή με παιδικά κοσμήματα, για τον πρώτο αυτό μήνα της Άνοιξης, αλλά και όχι μόνο, καθώς μπορούν να φορεθούν διαχρονικά, προσαρμόζοντας το μέγεθος αλλά και τη χρήση τους.
Περισσότερα
Εμφάνιση : 1 - 9 από : 9