info@jeweler.gr 27410 88000
Expand search form

Ρουμπίνι

Ο ΓΕΝΕΘΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟΥ

Ρουμπίνι: Ο Γενέθλιος Λίθος του Μήνα Ιουλίου

Τα ρουμπίνια ήταν πάντα συναρπαστικά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η λέξη ρουμπίνι προέρχεται από τη λατινική λέξη “ruber” που σημαίνει κόκκινο. Σε αρχαία κείμενα συναντάμε για το ρουμπίνι την ονομασία “σάπφειρος πορφυρίτης” ή “σάπφειρος πορφυρίζων“.

Χάρις του κόκκινου χρώματος του, το ρουμπίνι σχετιζότανε με τη δύναμη και τη ζωτικότητα του αίματος. Σύμβολο πάθους, προστασίας και ευημερίας, πίστευαν ότι ενισχύει την ενέργεια, ανυψώνει την επίγνωση, το θάρρος και φέρνει επιτυχίες στην αγάπη και τη μάχη.

Το ρουμπίνι (ruby) θεωρείται ο γενέθλιος λίθος του μήνα Ιουλίου και αποτελεί το ιδανικό δώρο για την 15η και την 40η επέτειο γάμου ενός ζευγαριού.

Τι Είναι το Ρουμπίνι?

Το ρουμπίνι είναι ένας από τους τέσσερις πολύτιμους λίθους, μαζί με τα ζαφείρια, τα σμαράγδια και τα διαμάντια.

Το ρουμπίνι είναι η κόκκινη ποικιλία του κορουνδίου, το οποίο οφείλεται στην παρουσία χρωμίου, και ανάλογα της περιεκτικότητας του, εμφανίζεται σε διάφορους τόνους (έντονο κόκκινο, κόκκινο, μοβ ή καφέ-κόκκινο και βαθύ ροζ-κόκκινο). Όλα τα άλλου χρώματος κορούνδια είναι γνωστά ως ζαφείρια.

Είναι σκληρό ορυκτό, δεδομένου ότι το κορούνδιο είναι το δεύτερο σκληρότερο ορυκτό μετά το διαμάντι (σκληρότητα 9 στην κλίμακα Mohs).

Το χρώμα και η καθαρότητά του είναι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αξία του ρουμπινιού.  Το καλύτερο χρώμα θεωρείται το λεγόμενο “αίμα περιστεριού”.

Το ρουμπίνια συχνά έχουν εγκλείσεις και ατέλειες, τα οποία όμως αποτελούν στοιχεία της ταυτότητας και φυσικότητάς του. Μία συνηθισμένη έγκληση, είναι τα χρυσαφί βελονάκια του ρουτιλίου.

Το ρουμπίνι, λόγω της σκληρότητάς του, αλλά και της ιδιότητάς του να μην οξειδώνεται ούτε και να προσβάλλεται από οξέα, χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην ωρολογοποιία, στη συγκράτηση αξόνων στήριξης καθώς και λόγω του ειδικού βάρους του στην κατασκευή άλλων λεπτών μηχανών ακριβείας, όπως π.χ. χρονόμετρα πλοίων.

Η κύρια πηγή ρουμπινιών ήταν για αιώνες η κοιλάδα Μογκόκ, στη βόρεια Μιανμάρ, αλλά σήμερα πολύ λίγα ρουμπίνια καλής ποιότητας προέρχονται από εκεί.

Σήμερα, κύρια πηγή είναι η Μονκ Σχου, στη κεντρική Μιανμάρ, όπου η εξόρυξη ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 που είναι το μεγαλύτερο ορυχείο ρουμπινιών στη Γη. Άλλο ένα σημαντικό κοίτασμα ρουμπινιών είναι το Νάμγια, στη βόρεια Μιανμάρ.

Άλλες χώρες στις οποίες εξορύσσονται ρουμπίνια είναι οι: Σρι Λάνκα, Τανζανία, Κένυα, Μαδαγασκάρη, Αφγανιστάν, Βόρεια Καρολίνα, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Ινδία, Αυστραλία, Ναμίμπια, Βραζιλία, Πακιστάν.

Κόσμημα Κοτσώνης & Κοσμήματα με Ρουμπίνι

Ανακαλύψτε στο Κόσμημα Κοτσώνης, κοσμήματα στολισμένα με ρουμπίνι και διαμάντια! Kάντε την επιλογή σας μέσα από διαχρονικά κοσμήματα σε σχήμα ροζέτας, με κεντρική πέτρα το ρουμπίνι ή ολοκληρώστε την εμφάνιση σας με βυζαντινού ύφους και fashion κοσμήματα στολισμένα με ρουμπίνια.

Σετ Λευκόχρυσος Κ18 με Ρουμπίνι & Διαμάντια
Σετ Λευκόχρυσος Κ18 με Ρουμπίνι & Διαμάντια
Σετ Χειροποίητο Βυζαντινό Χρυσός Κ18 με Ρουμπίνι
Σετ Χειροποίητο Βυζαντινό Χρυσός Κ18 με Ρουμπίνι
Κολιέ Χρυσός Κ18 με Διαμάντια & Ρουμπίνι & Λουστρέ Φινίρισμα
Κολιέ Χρυσός Κ18 με Διαμάντια & Ρουμπίνι & Λουστρέ Φινίρισμα

Διάβασε ακόμα...

ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ

Η τέχνη στο κόσμημα από το 1990