info@jeweler.gr 27410 88000
Expand search form

Πολιτικός Γάμος: Κόστος, Χαρτιά, Τελετή, Διαδικασία

Πολιτικός Γάμος: Κόστος, Χαρτιά, Τελετή, Διαδικασία

Ο πολιτικός γάμος στις μέρες μας γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση, καθώς είτε για προσωπικούς είτε για οικονομικούς λόγους, όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν τα σκαλιά του δημαρχείου έναντι της εκκλησίας.

Στην Ελλάδα, ο πολιτικός γάμος, νομιμοποιήθηκε το 1982, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είχε ήδη καθιερωθεί 200 χρόνια πριν κατά τη Γαλλική Επανάσταση.

Είχαν γίνει άλλες δύο προσπάθειες καθιέρωσης του πολιτικού γάμου στη χώρα μας, μία το 1926 και μία το 1932, οι οποίες όμως και απορρίφθηκαν λόγω έντονων πολιτικών και θρησκευτικών αντιδράσεων. Τελικά, με το νόμο 1250/82, θεσμοθετήθηκε η νομιμότητα και ισότητα του θρησκευτικού και του πολιτικού γάμου και ο πρώτος πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1982 στο χωριό Φραντάτο της Ικαρίας.

Και αν πιστεύετε πως ο πολιτικός γάμος στερείται σε λάμψη και κύρος σε σχέση με τον θρησκευτικό, τότε κάνετε λάθος!

Ένας γάμος είναι ξεχωριστός, συγκινητικός και ιδιαίτερος ανεξάρτητα από το μέρος και το τρόπο που τελείται, ενώ οι επακόλουθοι εορτασμοί σχετίζονται αποκλειστικά με τη διάθεση και τις επιθυμίες του ζευγαριού.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας αναλύσουμε όλες τις πτυχές του πολιτικού γάμου πριν πάρετε την απόφαση που θα σας ανακηρύξει συζύγους.

Κόστος Πολιτικού Γάμου

Ξεκινώντας από τα πρακτικά, το κόστος ενός πολιτικού γάμου είναι εξαιρετικά μικρότερο σε σχέση με αυτό του θρησκευτικού.

Σε ότι αφορά τα πάγια έξοδα, αυτά συμπεριλαμβάνουν ένα παράβολο κόστους 18 ευρώ, την άδεια γάμου που κοστίζει περίπου 30 ευρώ και το τέλος τέλεσης του γάμου που κοστίζει από 40 έως 150 ευρώ χωρίς όμως να ζητείται σε όλους τους δήμους.

Το πόσα θα επενδύσετε, ανεξάρτητα από αυτά τα υποχρεωτικά  έξοδα σε στολισμό, ρούχα, μπομπονιέρες και δεξίωση, αφορά αποκλειστικά εσάς και μπορείτε να το ρυθμίσετε και να το προσαρμόσετε στις επιθυμίες και τις δυνατότητες σας.

Πολιτικός Γάμος Φόρεμα / Νυφικό

Εννοείται πως αν θέλετε μπορείτε να φορέσετε νυφικό. Ανεξάρτητα από το μέρος τέλεσης, είναι ο γάμος σας και δεν υπάρχουν ενδυματολογικοί κανόνες που να καθορίζουν την εμφάνιση σας, και ειδικά όταν αναφερόμαστε σε έναν πολιτικό γάμο.

Μπορείτε να φορέσετε οτιδήποτε σας ευχαριστεί, από φόρεμα έως ταγέρ, σε οποιοδήποτε χρώμα και σχέδιο επιθυμείτε. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το γαμπρό, καθώς ούτε για αυτόν είναι υποχρεωτικό να εμφανιστεί με κοστούμι.

Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη λοιπόν, και επιλέξτε χωρίς κανένα περιορισμό το σύνολο που θα θέλατε να φοράτε σε μια τέτοια ξεχωριστή στιγμή.

Διάρκεια / Διαδικασία Πολιτικού Γάμου

Ο πολιτικός γάμος είναι εξαιρετικά σύντομος καθώς αρκούν 5-10 λεπτά για να θεωρείστε επίσημα και νόμιμα παντρεμένοι.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και απαιτεί ενώπιον του δημάρχου ή του εκάστοτε διοικητικού οργάνου, την υπογραφή τη δική σας και των μαρτύρων σε μια δήλωση τέλεσης πολιτικού γάμου. Υπογράφετε και θεωρείστε αυτόματα σύζυγοι.

Πολιτικός Γάμος Βέρες

Σε ότι αφορά τις βέρες, δεν είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση ενός πολιτικού γάμου, ούτε υπάρχει συγκεκριμένη στιγμή ανταλλαγής τους κατά την τελετή.

Ανεξάρτητα όμως με την αναγκαιότητα ύπαρξης τους, οι βέρες αποτελούν ένα μοναδικό σύμβολο αιώνιας αγάπης και δέσμευσης το οποίο θα μπορούσατε να διαθέτετε τη ξεχωριστή αυτή ημέρα.

Τοποθεσία Τέλεσης Πολιτικού Γάμου

Οι πολιτικοί γάμοι τελούνται από το δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας στο δημαρχείο της πόλης που έχει γίνει η αντίστοιχη δήλωση.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες κάποιοι δήμοι επιτρέπουν τη τέλεση πολιτικών γάμων σε άλλες τοποθεσίες, με απαραίτητη προϋπόθεση την συγκατάθεση του αρμόδιου οργάνου που θα τελέσει το μυστήριο, πως μπορεί να παρευρεθεί.

Σας δίνετε λοιπόν η δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία πιθανών προορισμών και με λίγη καλή τύχη και οργάνωση να πραγματοποιήσετε το γάμο σας στο ιδανικό για εσάς μέρος.

Πολιτικός Γάμος Χαρτιά / Γραφειοκρατία

Υπάρχει μια μικρή γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί ένας πολιτικός γάμος. Αναλυτικότερα:

  1. Έκδοση άδειας πολιτικού γάμου. Ο κάθε νυμφευόμενος εκδίδει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Δήμο μόνιμης κατοικίας του. Αίτηση για χορήγηση άδειας γάμου θα σας δώσει η αντίστοιχη υπηρεσία.
  2. Φωτοαντίγραφο της ταυτότητάς σας, μαζί με την πρωτότυπη.
  3. Παράβολο Δημοσίου των 15€.
  4. Αποδεικτικό στοιχείο κατοικίας (Λογαριασμός  ΔΕΚΟ ή φορολογική δήλωση).
  5. Ληξιαρχική πράξη της γέννησής σας.
  6. Πιστοποιητικό γέννησης από το οποίο να προκύπτει ότι είστε άγαμοι ή διαζευγμένοι.
  7. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρ. 8 του Ν.1599/86, η οποία συμπληρώνεται και υπογράφεται στο γραφείο πολιτικών γάμων του Δήμου.
  8. Δύο φύλλα εφημερίδας στην οποία θα έχετε κάνει αναγγελία του πολιτικού γάμου σας και στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται τα ονόματα και τα επώνυμα τα δικά σας αλλά και των γονιών σας, ο τόπος κατοικίας σας και ο τόπος που θα τελεστεί ο γάμος.
  9. Κατάθεση κοινής αίτησης στο Δήμο (αφού παραλάβετε τις άδειες του γάμου) με την οποία ζητάτε την τέλεση του πολιτικού γάμου και οριστικοποιείτε την ημερομηνία, την ώρα και το τόπο που θέλετε να γίνει ο γάμος.
  10. Δύο μάρτυρες άνω των 18 ετών με τις ταυτότητές τους (την ημέρα του γάμου).
  11. Παράβολο Δήμου (διαφέρει σε κάθε δήμο: από 50 έως 150 ευρώ).

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε, πως ακόμα και αν δεν το έχετε σκεφτεί ή δεν υπάρχει στα άμεσα σχέδια σας, υποχρεούστε να δηλώσετε το επώνυμο των παιδιών σας, όταν αυτά με το καλό γεννηθούν.

Πολιτικός Γάμος Μάρτυρες

Οι μάρτυρες είναι οι αντίστοιχοι κουμπάροι ενός πολιτικού γάμου. Πρέπει να είναι δύο και οπωσδήποτε να έχουν μαζί την ταυτότητα τους.

Μπορεί να είναι οποιοδήποτε άτομα εσείς θελήσετε, ακόμα και δύο άγνωστοι οι οποίοι θα πιστοποιούν απλά με τη φυσική και νομική τους παρουσία τη τέλεση της διαδικασίας.

Εορτασμός

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει οι πολιτικοί γάμοι να είναι πιο διακριτικοί και σύντομοι, αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα.

Μια τέτοια σημαντική στιγμή οφείλει και πρέπει να σας μείνει αξέχαστη. Καλέστε τους φίλους και τους συγγενείς σας, διαλέξτε μπομπονιέρες, επιλέξτε φωτογράφο για αξέχαστες τυπωμένες αναμνήσεις και ετοιμάστε ένα μοναδικό party για να γιορτάσετε μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα την έναρξη της νέας σας ζωής.

Μη χάσετε: Οργάνωση Γάμου Βήμα-Βήμα: Ο Απόλυτος Οδηγός

Και εννοείται πως όπως και στο θρησκευτικό έτσι και στον πολιτικό γάμο ακολουθεί το ταξίδι του μέλιτος. Μην παραμελήσετε να το προγραμματίσετε και να το σχεδιάσετε ώστε να επιλέξετε έγκαιρα τον ιδανικό προορισμό για εσάς!

Μερικά Extra Tips

 Τα διαδικαστικά και τα βασικά απαιτούμενα για την επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός πολιτικού γάμου τα αναλύσαμε, υπάρχουν όμως μερικές επιπλέον χρήσιμες συμβουλές που ίσως σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμες!

  • Ο πολιτικός γάμος δεν ακολουθεί τα έθιμα του θρησκευτικού, όπου ο γαμπρός περιμένει τη νύφη στην εκκλησία. Αν αργήσετε, στον πολιτικό γάμο, θα χάσετε απλά τη σειρά σας και το ζευγάρι που σας διαδέχεται θα πει νωρίτερα το “Ναι”.
  • Οι πολιτικοί γάμοι τελούνται συνήθως τις καθημερινές, πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Αυτό μπορεί να αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για τον ορισμό μιας ημερομηνίας αλλά και για τον επακόλουθο εορτασμό, επομένως να το συνυπολογίσετε πριν ξεκινήσετε τις προετοιμασίες.
  • Μπορεί ο γάμος να διαρκεί 5-10 λεπτά αλλά με το πέρας του δεν σημαίνει πως έχουν τελειώσει όλα. Έχτε περιθώριο 40 ημερών να δηλώσετε στο πλησιέστερο ληξιαρχείο το γάμο σας ώστε να μην επιβαρυνθείτε με πρόστιμο.
  • Το ξέρατε εσείς ότι δικαιούστε επταήμερη άδεια γάμου; Κι όμως, σύμφωνα με τη νομοθεσία τη δικαιούστε είτε ο γάμος σας είναι θρησκευτικός είτε πολιτικός.

Αυτά λοιπόν είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν από έναν πολιτικό γάμο για το κόστος, τη διαδικασία και την προετοιμασία που απαιτείται. Επειδή όμως ενδέχεται ανάλογα το δήμο οι λεπτομέρειες να αλλάζουν, πριν πάρετε την απόφαση καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με το Δημαρχείο της πόλης σας ώστε να ενημερωθείτε καταλλήλως.

Και μια τελευταία συμβουλή!

Στον πολιτικό γάμο η απάντηση στην ερώτηση αν θέλετε να παντρευτείτε πρέπει να είναι μονολεκτική, ένα “Ναι” ή ένα “Όχι”. Κοιτάξτε το σύντροφο σας στα μάτια λοιπόν, απαντήστε θετικά και χαρείτε τη πρώτη μέρα της νέας σας ζωής!

Στο ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ, διαθέτουμε μια εντυπωσιακή συλλογή από μονόπετρα δαχτυλίδια και βέρες γάμου, που θα ικανοποιήσουν κάθε σας απαίτηση και θα σας συντροφεύουν σε κάθε ξεχωριστή στιγμή!

Διάβασε ακόμα...

ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ

Η τέχνη στο κόσμημα από το 1990