info@jeweler.gr 27410 88000
Expand search form

Αρχαιοελληνικά Κοσμήματα - Ανακαλύπτοντας την Aισθητική τους

Αρχαιοελληνικά Κοσμήματα - Ανακαλύπτοντας την Aισθητική τους

Οι άνθρωποι είχαν πάντα μια έμφυτη επιθυμία να εκφράζουν την ομορφιά μέσα από τη δημιουργικότητα. Πολύ πριν η μεταλλουργία αναπτυχθεί, οι πρόγονοι μας χρησιμοποιούσαν διάφορα αντικείμενα που βρίσκονταν στη φύση για να καλλωπιστούν – όπως φτερά, πετρώματα και σκαλισμένα κόκαλα. Αυτά τα αντικείμενα σύντομα μετατράπηκαν σε έργα τέχνης τα οποία με τη σειρά τους δημιούργησαν τα πρώτα κοσμήματα τα οποία τοποθετούνταν γύρω από τον καρπό, το κεφάλι, το λαιμό ή στους λοβούς των αυτιών.

Εποχή του Χαλκού

Κατά την εποχή του χαλκού και τις τεχνολογικές ανακαλύψεις που τη συνόδευσαν, η δημιουργία των κοσμημάτων εξελίχθηκε και εξαιτίας της δυσκολίας εύρεσης των υλικών με άμεσο αντίκτυπο στην αξία τους, τα κοσμήματα σύντομα μετατράπηκαν σε είδος πολυτελείας άμεσα συνδεδεμένα με την κοινωνική θέση του κατόχου τους.

Κοσμήματα στη Μινωική Εποχή

Στον ελλαδικό χώρο, ήδη από τη Μινωική εποχή, υπάρχουν εκπληκτικά ευρύματα τα οποία προδίδουν τις λαμπρές δημιουργίες των τεχνιτών της εποχής και τα εκπληκτικά κοσμήματα που κατασκεύαζαν.

Μενταγιόν, διαδήματα, στολίδια μαλλιών, χάντρες και βραχιόλια είναι παραδείγματα δημοφιλών αρχαίων ελληνικών κοσμημάτων αυτής της χρονικής περιόδου. Οι Μινωίτες έκαναν τεράστια χρήση φύλλων χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων και χρησιμοποιούσαν τεχνικές επηρεασμένες από την Ανατολή, όπως η κοκκοποίηση και το φιλιγκράν. Μόνο λίγα κοσμήματα, όπως τα δαχτυλίδια, κατασκευάζονταν με καλούπια.

Τα μινωικά κοσμήματα κατασκευάζονταν από χρυσό, ασήμι και μπρούτζο, μεταξύ άλλων μετάλλων. Κρύσταλλοι, λάπις λάζουλι, γρανάτης, καρνελιάνος, οψιανός και κόκκινος, πράσινος ή κίτρινος ίασπις χρησιμοποιούνταν επίσης για το στολισμό των κοσμημάτων καθώς επίσης και αμέθυστος, ο οποίος εισαγόταν από την Αίγυπτο και ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς πολύτιμους λίθους της εποχής.

Κοσμήματα στη Μυκηναϊκή Εποχή

Με το πέρασμα των χρόνων, ο Μινωικός πολιτισμός απορροφήθηκε από τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Πρόκειται για τον πρώτο προηγμένο πολιτισμό της ηπειρωτικής Ελλάδας, με τα πολυτελή κράτη, την οργάνωση των πόλεων, τα έργα τέχνης και το σύστημα γραφής ενώ η πρόσβαση σε μεγαλύτερες ποσότητες χρυσού είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής χρυσών κοσμημάτων τα σχέδια των οποίων μοιάζουν πολύ με αυτά των Μινωιτών.

Κλασική Εποχή

Γύρω στον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ., στην Ελλάδα ανθίζει η λεγόμενη Κλασική Εποχή, γνωστή και ως “Χρυσή εποχή” η οποία είναι μια σημαντική περίοδος στην ιστορία του κοσμήματος γενικά, και του αρχαίου ελληνικού κοσμήματος ειδικότερα.

Στεφάνια εμπνευσμένα από τη φύση, εκλεπτυσμένα μοτίβο και περίτεχνοι σχεδιασμοί άρχισαν να εμφανίζονται και να κοσμούν δημιουργίες όλων των ειδών, όπως βραχιόλια, περιδέραια, δαχτυλίδια και σκουλαρίκια.

Ο σχεδιασμός των κοσμημάτων της εποχής περιλάμβανε πολλά πουλιά και μέλισσες ενώ τα στεφάνια ήταν εμπνευσμένα από φυτά και δέντρα όπως η βελανιδιά, η ελιά, ο κισσός, το αμπέλι, η δάφνη και η μυρτιά. Σε πολλές περιπτώσεις, τα μενταγιόν και τα σκουλαρίκια κατασκευάζονταν από τους σπόρους ή τους καρπούς αυτών των φυτών.

Κοσμήματα Ελληνιστικής Περιόδου

Στη συνέχεια και με τον ερχομό της γνωστής ως “Ελληνιστικής Περιόδου”, η οποία περιλαμβάνει τα γεγονότα γύρω από το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ., την άνοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την κατάκτηση της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου, η πολιτιστική επιρροή και η δύναμη της Ελλάδας ήταν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στις περιοχές της Ευρώπης, στη Βόρεια Αφρική και στη Δυτική Ασία.

Το γεγονός αυτό και η αλληλεπίδραση με άλλους πολιτισμούς επηρέασε τις τέχνες και αντίστοιχα και το στολισμό και το ύφος των κοσμημάτων, τα οποία πλέον συμπεριλάμβαναν μοτίβα ζώων, διέθεταν επιβλητικά μεγέθη και περίπλοκες αλυσίδες και πέρα από καλλωπιστικούς σκοπούς, προσδιόριζαν και την κοινωνική θέση κυρίως των ανδρών που τα φορούσαν.

Με το πέρασμα των αιώνων η μεγαλοπρέπεια και η ομορφιά των αρχαιοελληνικών κοσμημάτων κατάφερε να διατηρηθεί και να παραμείνει μια τάση που ακόμα και στις μέρες μας κατέχει μια από τις πιο εξέχουσες θέσεις στον τομέα της αργυροχρυσοχοΐας. Για το λόγο αυτό, εκπληκτικές δημιουργίες εμπνευσμένες από τις ένδοξες αυτές εποχές συνεχίζουν να ξεχωρίζουν και να συμπεριλαμβάνονται σε συλλογές και εμφανίσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αν κάποιος αναζητά λοιπόν ένα κόσμημα, στολίδι μιας άλλης εποχής, οι διαθέσιμες επιλογές ποικίλουν και μερικές από τις αγαπημένες μας παρουσιάζονται παρακάτω.

Αρχαιοελληνικά Κολιέ

Τα αρχαιοελληνικά κολιέ, στολισμένα με τα χαρακτηριστικά μοτίβο που διακρίνουν τα αρχαιοελληνικά κοσμήματα, διαμορφώνουν μια συλλογή που περιλαμβάνει κοσμήματα για καθημερινές εμφανίσεις αλλά και εντυπωσιακά κομμάτια που ξεχωρίζουν για τις επιβλητικές σχεδιαστικές γραμμές τους και τους πολύτιμους λίθους που φέρουν.

Αρχαιοελληνικά Βραχιόλια

Σε μορφή χειροπέδας ή με πιο διακριτικούς σχεδιασμούς, στολισμένα με μοτίβο όπως σπείρες, κουκουβάγιες, φύλλα ελιάς, προτομές και μαιάνδρους, τα βραχιόλια με αρχαιοελληνική αισθητική αποτελούν ένα κόσμημα που εύκολα μπορεί να ενσωματωθεί σε κάθε εμφάνιση και να αποτελέσει μια δημιουργική πινελιά που θα την κάνει να ξεχωρίσει.

Αρχαιοελληνικά Δαχτυλίδια

Στα αρχαιοελληνικά δαχτυλίδια αποτυπώνεται όλη η αισθητική κληρονομιά που τα κοσμήματα της συγκεκριμένης περιόδου φέρουν. Κατασκευασμένα από πολύτιμα μέταλλα, διακοσμημένα με μοτίβο βασισμένα στα σύμβολα της αρχαιότητας και στολισμένα με εκπληκτικούς πολύτιμους λίθους, τα αρχαιοελληνικά δαχτυλίδια διαθέτουν μια μοναδική λάμψη που αναδεικνύεται αβίαστα σε κάθε χρήση τους.

Αρχαιοελληνικά Σκουλαρίκια

Μινωικές μέλισσες, μαίανδροι, κουκουβάγιες, σπείρες και φύλλα ελιάς είναι μερικά μόνο από τα μοτίβο που κοσμούν τα σκουλαρίκια με αρχαιοελληνική υπόσταση. Κατασκευασμένα με ιδιαίτερες τεχνοτροπίες και διαθέσιμα σε μια πληθώρα σχεδιασμών, τα αρχαιοελληνικά σκουλαρίκια καλύπτουν μια ευρεία γκάμα που μπορεί να ταιριάξει σε κάθε αισθητική και να ενσωματωθεί σε κάθε στυλ.

Kotsonis Jeweler & Αρχαιοελληνικά Κοσμήματα

Χωρίς να απαιτούν συστάσεις για να ξεχωρίσουν και φέροντας μια λαμπρή κληρονομιά, τα αρχαιοελληνικά κοσμήματα δεν αποτελούν απλά ένα στολίδι, αλλά ξεχωρίζουν ως σύμβολα αρμονίας και ομορφιάς που στο ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε να τα εντάξετε στις δικές σας εμφανίσεις!

Διάβασε ακόμα...

ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ

Η τέχνη στο κόσμημα από το 1990