info@jeweler.gr 27410 88000
Expand search form

Ποια Είναι η Διαφορά Διαμαντιού και Μπριγιάν;

Ποια Είναι η Διαφορά Διαμαντιού και Μπριγιάν;

Το διαμάντι είναι ο πλέον περιζήτητος πολύτιμος λίθος που εδώ και χιλιάδες χρόνια σαγηνεύει την ανθρωπότητα με τη μοναδικότητα της λάμψης του.

Αυτό όμως που πραγματικά αναδεικνύει όλη την ομορφιά και τη μαγεία των διαμαντιών είναι η κοπή τους, καθώς στην αρχική και ακατέργαστη μορφή τους, η λάμψη που εσωκλείουν δεν είναι ευδιάκριτη.

Πρώτος ο Lodewyk van Bercken (γνωστός στα γαλικά και ως Louis de Berquem) το 1456 ανακάλυψε πως μπορεί να επεξεργαστεί τα διαμάντια, κάνοντας μάλιστα χρήση της ίδιας τους της σκόνης, και να σχηματίσει εντυπωσιακά πολύεδρα γεγονός που έκανε το διαμάντι σταδιακά ανάρπαστο στις αγορές της Ευρώπης της τότε εποχής.

Η κοπή που όμως ξεχώρισε και απογείωσε τη ζήτηση του μοναδικού αυτού λίθου σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, είναι η κοπή μπριγιάν που εδραίωσε το 1919 ο Marcel Tolkowski και αποτελεί την πιο δημοφιλή μορφή που φέρουν τα κοσμήματα με διαμάντια ακόμα και στις μέρες μας.

Καθώς λοιπόν η άνθιση της ζήτησης των διαμαντιών συνδέθηκε με το συγκεκριμένο είδος κοπής, δημιουργήθηκε η λανθασμένη ταύτιση των δύο αυτών λέξεων, διαμάντι και μπριγιάν.

Το διαμάντι αποτελεί τον πολύτιμο λίθο και τη βάση για τη δημιουργία μερικών από τα ομορφότερα κοσμήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας ενώ η ορολογία μπριγιάν ή brilliant αναφέρεται στην κοπή, δηλαδή την επεξεργασία που έχει δεχτεί για να διαθέτει ένα συγκεκριμένο σχήμα που θα αποτυπώνει με εκλεκτή αρτιότητα όλη τη λάμψη που το χαρακτηρίζει.

Πιο συγκεκριμένα, η κοπή μπριγιάν διαθέτει στρογγυλό σχήμα (round), το οποίο περιλαμβάνει 58 επιφάνειες και με αυτό τον τρόπο επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή ανάκλαση του φωτός που προσπίπτει στην πέτρα.

Από αυτή την πρώτη και πιο κλασική πλέον κοπή, πλέον στις μέρες μας, με τα τεχνολογικά μέσα και τις γνώσεις που υπάρχουν στον τομέα της κατασκευής κοσμημάτων, έχουν αναπτυχθεί και άλλες κοπές, εξίσου εντυπωσιακές και απαστράπτουσες, οι οποίες εφαρμόζονται στην επεξεργασία των διαμαντιών οδηγώντας στη δημιουργία κοσμημάτων εξέχουσας λαμπρότητας και πολυτέλειας.

Οι κοπές αυτές έχουν ως εξής:

 

Τα πιο κλασικά κοσμήματα, όπως τα διαμαντένια μονόπετρα, στην πλειοψηφία τους συνεχίζουν να κοσμούνται από διαμάντια κοπής μπριγιάν, υπάρχουν όμως και εκπληκτικές πιο σύγχρονες επιλογές σε διαφορετικές κοπές, που διαθέτουν όλο το κύρος και την αξιοπιστία που εγγυάται ο συγκεκριμένος λίθος.

Στο ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ, διαθέτουμε μια πλούσια συλλογή διαμαντένιων κοσμημάτων αλλά και ένα άρτια ενημερωμένο και καταρτισμένο εργαστήριο, και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε αλλά και να δημιουργήσουμε για εσάς ένα κόσμημα που θα συνοδεύει διαχρονικά κάθε ξεχωριστή σας εμφάνιση, με λίγη από τη μαγεία που μόνο τα διαμάντια αντανακλούν.

Ποια Είναι η Διαφορά Διαμαντιού και Μπριγιάν;

Και τώρα που απαντήθηκε πλέον η παραπάνω ερώτηση, σας περιμένουμε να διαλέξουμε μαζί το διαμαντένιο κόσμημα της επιλογής σας σε κοπή που θα αναδείξει τη μοναδικότητα του λαμπερού αυτού πολύτιμου λίθου.

Διάβασε ακόμα...

ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ

Η τέχνη στο κόσμημα από το 1990