info@jeweler.gr 27410 88000
Expand search form

Σεβαλιέ Δαχτυλίδια

Τι Είναι, η Ιστορία και οι Συμβολισμοί τους

Σεβαλιέ Δαχτυλίδια: Τι Είναι, η Ιστορία και οι Συμβολισμοί τους

Αλήθεια, σε ποια κατηγορία ανήκετε;

Μήπως είστε λάτρεις των σεβαλιέ και δεν χάνετε την ευκαιρία να εμπλουτίζετε κάθε τόσο τη συλλογή σας με ακόμη ένα τέτοιο ιδιαίτερο κόσμημα;

Ή είστε εσείς που δεν χορταίνετε να θαυμάζετε αυτά τα μοναδικά δαχτυλίδια στις βιτρίνες των κοσμηματοπωλείων, αλλά διστάζετε, γιατί δεν ξέρετε αν σας ταιριάζουν;

Ίσως πάλι ανήκετε σ΄ εκείνους που ακούνε συχνά να γίνεται αναφορά στα σεβαλιέ αλλά δεν έχουν ιδέα περί τίνος πρόκειται… παρά μόνο ότι είναι δαχτυλίδια.

Όποια απ’ τις παραπάνω κι αν είναι η δική σας περίπτωση, συνεχίστε να διαβάζετε γιατί σίγουρα θα βρείτε πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν και απαντήσεις σε απορίες που είχατε καιρό.

Θ’ ανακαλύψετε επίσης, ιδέες και προτάσεις για τα δαχτυλίδια σεβαλιέ που θα σας εμπνεύσουν.

Τι είναι το δαχτυλίδι σεβαλιέ

Και τέλος πάντων τι είναι αυτό που το διαφοροποιεί από όλα τα υπόλοιπα δαχτυλίδια, και το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Τα σεβαλιέ λοιπόν, είναι τα πιο εντυπωσιακά απ’ όλα τα δαχτυλίδια, αφού συνήθως το υλικό τους είναι μασίφ, κυκλοφορούν σε διάφορους σχεδιασμούς και δεν τους λείπει η έξτρα πινελιά διακόσμησης με πολύτιμα πετράδια.

Υπάρχει επίσης ένας τύπος σεβαλιέ, το λεγόμενο δαχτυλίδι – σφραγίδα (signet ring), το οποίο έχει πλατιά, επίπεδη επιφάνεια όπου είναι χαραγμένο κάποιο έμβλημα, μονόγραμμα κ.λπ. 

Το βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο των σεβαλιέ (όπου ανήκει και η κατηγορία signet ring) είναι ότι, παραδοσιακά, προορίζονται για το μικρό ή το παράμεσο δάχτυλο του χεριού.

Πέρα από όλα αυτά όμως, τα σεβαλιέ έχουν την ιδιαιτερότητα να κρύβουν διάφορους συμβολισμούς και να κουβαλούν μια μεγάλη κι ενδιαφέρουσα ιστορία.

Και αν αναρωτιέστε τι μπορεί να σημαίνει τ’ όνομα του, σεβαλιέ, ιδού η απάντηση: είναι λέξη γαλλική “chevalier” που μεταφράζεται ως “ιππότης”

Μήπως το μυαλό σας τρέχει κατευθείαν στη μεσαιωνική Γαλλία;

Δεν έχετε άδικο.

Τι λέτε; 

Κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο για ν’ ανακαλύψουμε τα μυστικά αυτού του  δαχτυλιδιού που δεν σταματά να μας μαγεύει; 

Ιστορία, χρήσεις και συμβολισμοί του σεβαλιέ στο πέρασμα των αιώνων

Η ιστορία του σεβαλιέ ξεκινά από τα αρχαία χρόνια, και συγκεκριμένα από την Αίγυπτο. Το φορούσαν οι φαραώ και άλλοι υψηλοί αξιωματούχοι της εποχής εκείνης ως σύμβολο εξουσίας και όχι μόνο.

Είχε και χρηστική αξία.

Σκεφτείτε κάποια ταινία που, κατά πάσα πιθανότητα, έχετε δει: κάποιος στάζει καυτό κερί πάνω στο έγγραφο που θέλει να υπογράψει, με το δαχτυλίδι του πιέζει την επιφάνεια του κεριού και αφήνοντας το αποτύπωμά του, βάζει την σφραγίδα του.

Και μόλις μάθατε από που ήρθε η ονομασία του signet ring ή δαχτυλίδι – σφραγίδα!

Φυσικά, το κάθε δαχτυλίδι είχε πάνω του σκαλισμένο ένα μοναδικό έμβλημα, που καθόριζε την ταυτότητα του ιδιοκτήτη του. 

Τα σεβαλιέ δαχτυλίδια δεν άφησαν ασυγκίνητους ούτε τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Στη Ρώμη, τα φορούσαν κυρίως ως έμβλημα κοινωνικής θέσης, κύρους και εξουσίας, ενώ οι ιππείς και οι φημισμένοι στρατιώτες ως σύμβολο τιμής και ανδρείας.

Και να ‘μαστε τώρα στον Μεσαίωνα, που μας δίνει την απάντηση για την ονομασία του σεβαλιέ.

Το δαχτυλίδι αυτό συνδέεται στενά με τους ιππότες που το φορούσαν:

  • ως μέσο τιμητικής διάκρισης 
  • ως ένδειξη πίστης και αφοσίωσης στον επικυρίαρχό τους 
  • ως δέσμευση του λόγου και της ευθύνης τους, κάθε φορά που το χρησιμοποιούσαν σαν σφραγίδα σε κάποιο έγγραφο (το σεβαλιέ βλέπετε, δεν έχασε την χρηστική αξία που είχε αποκτήσει στην αρχαία Αίγυπτο).

Οι ιππότες, λέγεται, το φορούσαν από την ημέρα της απόκτησης του τίτλου τους μέχρι τον θάνατό τους, ενώ σύμφωνα με τον θρύλο, όταν άφηναν την τελευταία τους πνοή, καταστρεφόταν και το δαχτυλίδι!

Το σεβαλιέ ήταν επίσης ένα κόσμημα για τους βασιλιάδες και τους άρχοντες που το φορούσαν για να δείξουν την καταγωγή και τη δύναμή τους. 

Στους αιώνες που ακολούθησαν, τα σεβαλιέ δαχτυλίδια συνέχισαν να κυριαρχούν.

Οι ανώτερες τάξεις το υιοθέτησαν για να εκφράσουν τον πλούτο και την υψηλή κοινωνική τους θέση. Από τον 19ο αιώνα, οι ευγενείς συνήθιζαν να χαράζουν στην επίπεδη επιφάνειά του το οικογενειακό τους οικόσημο και να το αφήνουν να περνά από γενιά σε γενιά, ως απόδειξη των οικογενειακών ριζών τους.

Το σεβαλιέ δαχτυλίδι σήμερα

Θα παρατηρήσατε ίσως, διαβάζοντας την ιστορία του σεβαλιέ, ότι επρόκειτο για ένα κόσμημα κατεξοχήν ανδρικό. 

Ήταν οι φαραώ, οι στρατιώτες, οι ιππότες που το φορούσαν, ενώ καμία αναφορά δεν έγινε στις γυναίκες.

Να όμως που πλέον το σεβαλιέ έχει μπει στις καρδιές και των δύο φύλων. Φοριέται εξίσου από άνδρες και γυναίκες.

Και αν υπάρχουν ακόμη κάποιοι που το επιλέγουν για τους παλιούς του συμβολισμούς, όπως για παράδειγμα το ανήκειν σε μια οικογένεια ή σε μια ομάδα, τώρα πια το σεβαλιέ αποτελεί σύμβολο προσωπικής επιλογής, αυτοέκφρασης και ανεξαρτησίας. 

Δεν είναι πια μια σφραγίδα σε χαρτί. Όταν το φοράτε, είναι σαν να βάζετε την υπογραφή της προσωπικότητάς σας. 

Και όπως έχει αποδείξει η ιστορία, αυτό το εμβληματικό κόσμημα αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου, αφού δεν βγήκε ποτέ από τη μόδα!

Ποια υλικά χρησιμοποιούνται για το σεβαλιέ

Ξεκινάμε μ’ ένα flashback;

Στην αρχαιότητα, και ειδικά στην Αίγυπτο, το σεβαλιέ φτιαχνόταν από φαγεντιανή, ένα υλικό, που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε σαν ένα πρωτόγονο είδος γυαλιού. Η εναλλακτική επιλογή, ήταν ο κίτρινος χρυσός.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, ένα είναι το βέβαιο: μπορείτε να βρείτε το δαχτυλίδι σε μια τεράστια ποικιλία υλικών και σχεδίων.

Κίτρινο χρυσό (κλασικά) αλλά και ροζ ή λευκόχρυσο. Ακόμα και σε συνδυασμό αυτών!

Ασήμι και επιχρυσωμένο ή ανοξείδωτο ατσάλι.

Και φυσικά, σε ό,τι σχέδιο μπορείτε να φανταστείτε! 

Στολισμένο με πολύτιμους (ζαφείρι, διαμάντι, σμαράγδι, ρουμπίνι κ.λπ.) και ημιπολύτιμους λίθους, με επιφάνεια οβάλ, τετράγωνη, στρογγυλή, ορθογώνια, χαραγμένο με σύμβολα, σταυρούς, μονογράμματα ή και ό,τι άλλο θέλετε εσείς, αφού το σεβαλιέ εξατομικεύεται πολύ εύκολα. 

Σε ποιο χέρι φοράμε το σεβαλιέ

Ευτυχώς, ζούμε σε μια εποχή που έχουμε την ελευθερία να επιλέξουμε αυτό που μας αρέσει, μας βολεύει και μας εκφράζει περισσότερο. 

Δεν υπάρχουν πλέον “ετικέτες” όπως στο παρελθόν, που επέβαλλαν στους άνδρες να φορούν το δαχτυλίδι στο αριστερό παράμεσο δάχτυλο (αν ήταν οι πρωτότοκοι), ενώ τα άλλα αρσενικά μέλη της οικογένειας στο παράμεσο του δεξιού χεριού. 

Δεν ισχύει πια ούτε ο κανόνας του Μεσαίωνα που ήθελε τους ιππότες να το φορούν επίσης στο αριστερό χέρι, ως ένδειξη διάκρισης.

Όσο για τις γυναίκες (αν και δεν υπήρχε κάποιος κανόνας για το χέρι), μπορούν κι αυτές άνετα να σπάσουν την παράδοση, και να μην το φορούν αποκλειστικά στο μικρό δάχτυλο όπως έχει καθιερωθεί.

Στο δεξί ή στο αριστερό χέρι, στο μικρό ή στο παράμεσο δάχτυλο, είναι δική σας η απόφαση! 

Και τώρα που μάθατε όλα όσα θα θέλατε να ξέρατε για τα σεβαλιέ, τι θα λέγατε να δούμε…

Πώς να διαλέξετε το ιδανικό σεβαλιέ για εσάς (ή για εκείνους που αγαπάτε);

Με τέτοια ποικιλία, με τόσα όμορφα σχέδια που σας κάνουν να λέτε “τα θέλω όλα!”, πώς να μπορέσετε να καταλήξετε σε μια απόφαση;  

Σκεφτήκαμε λοιπόν, να σας βοηθήσουμε λιγάκι και να σας πούμε τι πρέπει να λάβετε υπόψη για να βρείτε το σεβαλιέ των ονείρων σας (ή εκείνο που θα ενθουσιάσει το πρόσωπο στο οποίο θα το δωρίσετε). 

Εξ ορισμού, ένα κόσμημα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα με την προσωπικότητα και το στυλ σας.

Επομένως, σκεφτείτε, τι σας εκφράζει περισσότερο;

  1. Ένα  διακριτικό σεβαλιέ που θα μπορείτε να το φοράτε καθημερινά; 

Αν ναι, διαλέξτε ένα δαχτυλίδι από ανθεκτικό υλικό όπως ο χρυσός (σε όποια απόχρωση προτιμάτε), σε απλό και μινιμαλιστικό σχεδιασμό με ελάχιστες λεπτομέρειες. 

Δείτε για παράδειγμα αυτό το γυναικείο χρυσό σεβαλιέ που είναι κυριολεκτικά λιτό και απέριττο ή το λευκόχρυσο ανδρικό δαχτυλίδι με λουστρέ και ματ φινίρισμα που φοριέται άνετα κάθε στιγμή της ημέρας!

  1. Μήπως αναζητάτε κάτι πιο επίσημο για ειδικές περιστάσεις; 

Σαν υλικό, ο χρυσός πάλι πρωτοστατεί, αφού εκτός από την αντοχή, τον χαρακτηρίζει και η πολυτέλεια. Αυτή τη φορά όμως, το σεβαλιέ γίνεται πιο επιβλητικό, πιο εντυπωσιακό χάρη στους λίθους που το στολίζουν. 

Μια όμορφη επιλογή για γυναίκα θα ήταν ένα σεβαλιέ δαχτυλίδι, στολισμένο με σμαράγδι και διαμάντια για μια παρουσία που κερδίζει τις εντυπώσεις, ενώ για τον άνδρα, αυτό το δαχτυλίδι από χρυσό και λευκόχρυσο με μαύρο όνυχα που συνδυάζεται τέλεια με ένα επίσημο ντύσιμο! 

  1. Ή μήπως εν τέλει, αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο είναι να βρείτε κάτι που να αντανακλά την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα σας; 

Σε αυτή την περίπτωση, το υλικό μπορεί να είναι οτιδήποτε. Είτε χρυσός, είτε ασήμι. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το σύμβολο ή το σχέδιο που θα έχει χαραγμένο πάνω του. 

Πώς θα σας φαινόταν ένα γυναικείο δαχτυλίδι με μονόγραμμα  (το αρχικό του ονόματός σας ίσως;) ή  αυτό το ανδρικό δαχτυλίδι από ασήμι 925° με ναυτικά σύμβολα (τέλειο για κάποιον που έχει σχέση με τη θάλασσα και τα πλοία);

Τώρα σίγουρα θα έχετε μια πιο συγκεκριμένη ιδέα στο μυαλό σας που (ελπίζουμε ότι) θα κάνει ευκολότερη την απόφαση της επιλογή σας, είτε πρόκειται για εσάς είτε για δώρο σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.

Στο Κόσμημα Κοτσώνης, θα βρείτε μια πλούσια συλλογή από ανδρικά σεβαλιέ που καλύπτει όλα τα γούστα και φυσικά, θα ανακαλύψετε τα πιο ξεχωριστά γυναικεία σεβαλιέ που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο!

Εξερευνήστε τα!

Διάβασε ακόμα...

ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ

Η τέχνη στο κόσμημα από το 1990