info@jeweler.gr 27410 88000
Expand search form

ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ

Αξιολογηση Ποιοτητας - Σχεδια Κοπης Διαμαντιων

Υπέροχο! Λαμπερό! Λατρεμένο!

Κάθε διαμάντι είναι μοναδικό και το καθένα έχει συγκεκριμένες ιδιότητες που καθορίζουν την αξία του.

Μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα δεν υπήρχαν κριτήρια βάσει των οποίων θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν τα διαμάντια. Η GIA (Gemological Institute of America) δημιούργησε το πρώτο παγκοσμίως αποδεκτό πρότυπο για την περιγραφή διαμαντιών, για το οποίο συμφώνησαν αναγνωρισμένοι οργανισμοί, όπως το AGS (American Gem Society), και το HRD (Diamond High Council) που εδρεύει στην Αμβέρσα.

Σήμερα, τα 4Cs είναι η καθολική μέθοδος για την αξιολόγηση της ποιότητας οποιουδήποτε διαμαντιού, οπουδήποτε στον κόσμο.

Διαμάντια

4Cs – Αξιολόγηση Ποιότητας Διαμαντιών

Τα 4Cs είναι 4 παράμετροι που περιγράφουν με αρκετή ακρίβεια ένα διαμάντι. Τα 4 C είναι: Color (χρώμα), Clarity (καθαρότητα), Cut (κοπή) και Carat Weight (βάρος).

Σχέδια Κοπής Διαμαντιών (Shape)

Το πιο δημοφιλές διαμάντι για δαχτυλίδια αρραβώνων είναι το στρογγυλά κομμένο διαμάντι. Η αντανάκλαση του φωτός που περνά διαμέσου της κορυφής του λίθου μεγιστοποιείται λόγω του κωνικού του σχήματος. Είναι κομμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει 33 πλευρές στην κορώνα και 25 στον κώνο, 58 στο σύνολο.

Αυτό είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές κόψιμο μετά το στρογγυλό. Είναι ένα διαμάντι σε σχήμα τετράγωνο το οποίο είναι σχεδιασμένο για μέγιστη λαμπρότητα και φέρει το όνομα Princess. Δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1970, οπότε είναι ένα σχετικά νέο κόψιμο. Έχει παρόμοιο στυλ στις όψεις του με το στρογγυλό διαμάντι.

Λόγω της ομορφιάς και του ακριβές του κοψίματος, το σμαραγδοειδές διαμάντι είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή σε ότι έχει να κάνει με το στυλ. Έχει εξαιρετική καθαρότητα αν και υπολείπεται της λάμψης που έχουν τα διαμάντια που έχουν τριγωνικές έδρες. Η εμπειρία του να βλέπει κανείς ένα σμαραγδοειδές διαμάντι είναι παρόμοια με αυτή της θέασης ενός παγετώνα – είναι δηλαδή σαν να κοιτά ένα κομμάτι από καθάριο διαφανή πάγο.

Το τετράγωνο σμαραγδοειδές διαμάντι κατασκευάζεται με τη χρήση μιας βήμα προς βήμα διαδικασίας κοψίματος και έχει αποκομμένες γωνίες οι οποίες το κάνουν να μοιάζει σχεδόν οκτάγωνο. Οι λίθοι είναι λαμπεροί, στιλπνοί και καθαροί.

Το κλασσικό σχήμα για αδαμάντινα δαχτυλίδια αρραβώνων είναι αυτό της Μαρκησίας. Πρόκειται για ένα περίλαμπρο λίθο σε σχήμα βάρκας και τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά αυτού του κοψίματος είναι το χρώμα και η καθαρότητα.

Το οβάλ αποτελεί μια τροποποιημένη εκδοχή του πλέον δημοφιλούς στρογγυλού λαμπρού διαμαντιού. Έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το στρογγυλό «ιδανικό» κόψιμο, έτσι αποτελεί την τέλεια επιλογή για όλους εκείνους που τους αρέσει το πιο πάνω κόψιμο, αλλά θα προτιμούσαν κάτι σε ένα λιγότερο συνηθισμένο σχήμα.

Το Radiant Cut Diamond συνδυάζει τη λαμπρότητα του πιο παραδοσιακού στρογγυλού διαμαντιού με τα χαρακτηριστικά των πιο στιλιστικά δημοφιλών τετράγωνων ή και ορθογωνίων σχημάτων. Σε μια προσπάθεια να καταστεί ένα μη παραδοσιακό, πλην λαμπρό διαμάντι, χρησιμοποιούνται δύο στυλ κοψίματος, αυτά του στρογγυλού και του σμαραγδοειδούς.

Ένας συνδυασμός της λαμπρότητας και της παράδοσης του στρογγυλού κοψίματος με ένα λιγότερο κοινό σχήμα μας φέρνει το ασυνήθιστο διαμάντι Αχλάδι. Έχοντας 58 όψεις, το pear diamond φέρει κι αυτό την ικανότητα του να κάνει το φως να «χορεύει», ακριβώς όπως και το παραδοσιακό στρογγυλά κομμένο διαμάντι.

Το διαμάντι σε σχήμα καρδιάς είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο ρομαντικά σχήματα του είδους. Διαθέτει μια σχισμή στην κορυφή και επιδεικνύει εξαιρετική λαμπρότητα.

Ένα διαμάντι αντίκα που ασκεί μια κλασική ρομαντική έλξη στο κοινό είναι αυτό που έχει το σχήμα cushion. Το παλιό διαμάντι των μεταλλείων, ήταν πολύ δημοφιλές στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου και το παρόν θεωρείται μία διασταύρωση εκείνου με το μοντέρνο διαμάντι που είναι κομμένο σε σχήμα Οβάλ.

ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ

Η τέχνη στο κόσμημα από το 1990