• (+30) 27410 - 88000
Διαμάντι
Κόσμημα Κοτσώνης - Διαμάντια
Υπέροχο! Λαμπερό! Λατρεμένο! Κάθε διαμάντι είναι μοναδικό και το καθένα έχει συγκεκριμένες ιδιότητες που καθορίζουν την αξία του.
Μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα δεν υπήρχαν κριτήρια βάσει των οποίων θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν τα διαμάντια. Η GIA (Gemological Institute of America) δημιούργησε το πρώτο παγκοσμίως αποδεκτό πρότυπο για την περιγραφή διαμαντιών, για το οποίο συμφώνησαν αναγνωρισμένοι οργανισμοί, όπως το AGS (American Gem Society), και το HRD (Diamond High Council) που εδρεύει στην Αμβέρσα.

Σήμερα, τα 4Cs είναι η καθολική μέθοδος για την αξιολόγηση της ποιότητας οποιουδήποτε διαμαντιού, οπουδήποτε στον κόσμο.

Τα 4Cs είναι 4 παράμετροι που περιγράφουν με αρκετή ακρίβεια ένα διαμάντι. Τα 4 C είναι: Color (χρώμα), Clarity (καθαρότητα), Cut (κοπή) και Carat Weight (βάρος).


Το χρώμα (Color) του διαμαντιού

Η αξιολόγηση των διαμαντιών βάσει του χρώματος, βασίζεται ουσιαστικά στην απουσία χρώματος. Ένα χημικά καθαρό και διαρθρωτικά τέλειο διαμάντι δεν έχει καμία απόχρωση,όπως μια σταγόνα καθαρού νερού, και κατά συνέπεια, υψηλότερη αξία.

Η διαβάθμιση του χρώματος ορίζεται από D έως Z, από εξαιρετικά λευκό έως στο κίτρινο ή καφέ, σε πέντε κατηγορίες.

Κόσμημα Κοτσώνης - Διαμάντια

Άχρωμα διαμάντια- Colorless (D-E-F):
Τα άχρωμα διαμάντια είναι τα πιο σπάνια και πολύτιμα. Σε αντίθεση με τους λίθους που έχουν χρώματα D/E, τα οποία είναι σχεδόν αόρατα, τα διαμάντια που έχουν F, από τη στιγμή που θα μπουν κάτω από το φακό του ειδικού, παρουσιάζουν μια σχεδόν απεριόριστη γκάμα χρωμάτων.

Σχεδόν άχρωμα διαμάντια- NearColorless (G-H-I-J):
Στην πρόσθια όψη, τα διαμάντια που ανήκουν στην κατηγορία των σχεδόν άχρωμων, δείχνουν να μην έχουν κανένα απολύτως χρώμα, ωστόσο εμφανίζουν λίγες χρωματικές αποχρώσεις αν ιδωθούν ανάποδα και απέναντι από ένα απόλυτα λευκό φόντο.


Σχέδια Κοπής Διαμαντιών (Shape)
Κόσμημα Κοτσώνης - Διαμάντια
Round

Το πιο δημοφιλές διαμάντι για δαχτυλίδια αρραβώνων είναι το Στρογγυλά Κομμένο Διαμάντι. Η αντανάκλαση του φωτός που περνά διαμέσου της κορυφής του λίθου μεγιστοποιείται λόγω του κωνικού του σχήματος. Είναι κομμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει 33 πλευρές στην κορώνα και 25 στον κώνο, 58 στο σύνολο.