info@jeweler.gr 27410 88000
Expand search form

Τι Μονόπετρο να Πάρω

Ο Απόλυτος Οδηγός Αγοράς

Engagement Rings Buyer's Guide

Το μονόπετρο δαχτυλίδι δεν αποτελεί απλά ένα κόσμημα άλλα ένα σύμβολο αγάπης και αφοσίωσης που σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή ενός ζευγαριού, για αυτό και σε αυτή τη ξεχωριστή αγορά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οι λεπτομέρειες.

Η αναζήτηση του ιδανικού μονόπετρου, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του καθενός, αποτελεί μια διαδικασία στην οποία ίσως χρειαστεί να αφιερώσετε χρόνο αλλά και μελέτη ώστε να ανακαλύψετε το κόσμημα που αναζητείτε.

Ακόμα όμως και αν το έχετε ήδη εντοπίσει είναι πιθανό να υπάρχουν ερωτήσεις και απορίες η γνώση των οποίων μπορεί να σας φανεί χρήσιμη καθορίζοντας την τελική σας απόφαση.

Για το λόγο αυτό, και γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα αυτής της επιλογής, δημιουργήσαμε για εσάς έναν πλήρη οδηγό αγοράς μονόπετρου που θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε το κόσμημα που επιθυμείτε, διευκολύνοντας την εμπειρία αναζήτησης του και επιβεβαιώνοντας σας πως έχετε κάνει τη σωστή επιλογή.

Με πληροφορίες που σχετίζονται με την ιστορία αλλά και την παράδοση που συντροφεύει τα μονόπετρα δαχτυλίδια, τις διάφορες αισθητικές αλλά και σχεδιαστικές επιλογές, τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν το μέγεθος του δαχτυλιδιού, το μέταλλο και τους λίθους που το κοσμούν, καθώς και κάθε λεπτομέρεια που απευθύνεται στην τελική αγορά του κοσμήματος, ο παρακάτω οδηγός αγοράς του ιδανικού μονόπετρου θα καλύψει κάθε σας δίλημμα και αβεβαιότητα.

Η Ιστορία του Μονόπετρου

Μονόπετρο Δαχτυλίδι Πλατίνα 950° με Διαμάντια
Μονόπετρο Δαχτυλίδι Πλατίνα 950° με Διαμάντια

Το μονόπετρο αν και στις μέρες μας αποτελεί κόσμημα σύμβολο της αγάπης και του έρωτα, στις απαρχές της δημιουργίας του, κατά τον 2ο αιώνα π.Χ, για τους Ρωμαίους και τους Αρχαίους Αιγύπτιους δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα σημάδι ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με το Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (GIA), οι Ρωμαίες φορούσαν δαχτυλίδια από ελεφαντόδοντο, πυριτόλιθο, χαλκό και σίδηρο για να υποδηλώσουν ένα επιχειρηματικό συμβόλαιο ή να επιβεβαιώσουν την αμοιβαία αγάπη και υπακοή.

Αυτά τα νεότερα και πιο ανθεκτικά υλικά αντικατέστησαν ουσιαστικά τα καλάμια που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι χρόνια πριν για τη δημιουργία των πρώιμων δαχτυλιδιών. Οι Αιγύπτιοι ήταν κιόλας αυτοί που πρώτα δημιούργησαν και χρησιμοποιήσαν δαχτυλίδια πιστεύοντας πως το κυκλικό τους σχήμα, χωρίς αρχή μέση και τέλος, αναπαριστά την αιωνιότητα.

Χρυσά δαχτυλίδια αλλά και άλλα κοσμήματα βρέθηκαν αργότερα στα ερείπια της Πομπηίας, αποδεικνύοντας πως πλέον το συγκεκριμένο μέταλλο αντικατέστησε τη χρήση όλων των άλλων.

Παρά τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας, το πρώτο δαχτυλίδι αρραβώνων με επίσημο νόημα δόθηκε το 850μΧ, με τον Πάπα Νικόλαο Α’ να δηλώνει ότι αυτό το κόσμημα αντιπροσωπεύει την επιθυμία ενός άνδρα να παντρευτεί. Επιπλέον, σύμφωνα με το μουσείο διαμαντιών του Κέιπ Τάουν, το πρώτο διαμαντένιο μονόπετρο, δόθηκε το 1477 από τον Αρχιδούκα Μαξιμιλιανό της Αυστρίας στην αγαπημένη του Μαρία της Βουργουνδίας κατά τη στιγμή της πρότασης γάμου.

Παρόλο όμως που ο Αρχιδούκας ήταν ο πρώτος που έκανε πρόταση γάμου με διαμαντένιο μονόπετρο, η δημοφιλία του συγκεκριμένου κοσμήματος εκτινάχθηκε το 1947 όταν η Βρετανική εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών στη Νότια Αφρική, De Beers, ξεκίνησε μια διαφημιστική καμπάνια η οποία με τη βοήθεια των σταρ του Χόλυγουντ και το σλόγκαν “Ένα διαμάντι είναι για πάντα” , εκτόξευσε τη δημοτικότητα των μονόπετρων που κοσμούνταν από διαμάντια.

Μονόπετρο και Παράδοση

Δαχτυλίδι Ροζέτα Μονόπετρο Λευκόχρυσος Κ18 με Διαμάντια

Η παράδοση που θέλει το μονόπετρο να χαρίζετε ως δαχτυλίδι αρραβώνα έχει τις ρίζες της στον 15ο αιώνα όπου οι πλούσιοι έμποροι της Βενετίας το χρησιμοποιούσαν ως σύμβολο ευπορίας. Εκείνη την περίοδο οι γυναίκες συνήθως δε διέθεταν περιουσιακά στοιχεία, έτσι προσφέροντας τους ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι, ο μελλοντικός τους σύντροφος, δήλωνε την ικανότητα του να τις συντηρήσει οικονομικά, ενώ παράλληλα αποκτούσαν ένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους.

Γρήγορα αυτή η οικονομική συσχέτιση εξαλείφθηκε και ξεκινώντας από την Αμερική και τη Μ. Βρετανία καθιερώθηκε ως παράδοση οι άντρες να προσφέρουν ένα μονόπετρο δαχτυλίδι στη μέλλουσα σύζυγο τους κατά τη στιγμή της πρότασης γάμου, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αγάπη και την αφοσίωση τους.

Σύμφωνα με την Ελληνική παράδοση, η οποία πλέον έχει υιοθετήσει και ενσωματώσει το συγκεκριμένο “τελετουργικό”, το μονόπετρο όταν προσφέρεται, τοποθετείται στον παράμεσο του αριστερού χεριού ενώ την ημέρα του γάμου μεταφέρεται στον παράμεσο του δεξιού χεριού μαζί με τη βέρα.

Είδη Μονόπετρου

Από την απαρχή της δημιουργίας τους μέχρι και σήμερα, τα μονόπετρα δαχτυλίδια έχουν διατηρήσει τον κλασικό σχεδιασμό τους αλλά έχουν εμπλουτιστεί και με νέες αισθητικές προσεγγίσεις, ικανές να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία και απαίτηση.

Πλέον στις μέρες μας υπάρχουν μονόπετρα σε στυλ ροζέτα, στολισμένα με εναλλακτικούς πολύτιμους λίθους πέρα από διαμάντια, σε στυλ φλόγα, με πλαϊνούς στολισμούς αλλά και με vintage χαρακτηριστικά.

Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά.

Μέγεθος Μονόπετρου

Εκτός από την επιλογή του ιδανικού μονόπετρου σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας, το μέγεθος του δαχτυλιδιού αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την επιλογή σας.

Ο προσδιορισμός του μεγέθους του δαχτυλιδιού που αντιστοιχεί στην αγαπημένη σας όμως δεν πρέπει να σας τρομάζει καθώς ο τρόπος για να προσδιορίσετε το νούμερο που της ταιριάζει είναι εξαιρετικά εύκολος και μπορείτε να τον ανακαλύψετε στον σχετικό οδηγό με τα μεγέθη των δαχτυλιδιών που διαθέτουμε στο site μας.

Πέρα από την αισθητική που χαρακτηρίζει το εκάστοτε μονόπετρο, ένα ακόμα δομικό στοιχείο του είναι ο λίθος που το κοσμεί καθώς και η κοπή που διαθέτει.

Τα μονόπετρα δαχτυλίδια μπορεί να διαθέτουν λίθους σε κοπή Brilliant ή αλλιώς Round, Oval, Emerald, Princess, Pear, Baguette, Cushion, Cabochon, Heart, Marquise, Rose Cut καθώς και Mixed.

Τα κλασικά μονόπετρα συνήθως διαθέτουν λίθους κοπής Brilliant αλλά και οι υπόλοιπες επιλογές είναι δεδομένο ότι θα σας συναρπάσουν καθώς θα αποτελούν τη δική σας επιλογή! 

Είδος Κοπής Λίθου

Κόστος Μονόπετρου

Υπάρχει μια παράδοση που λέει πως το ποσό που πρέπει να ξοδέψει κανείς για την αγορά ενός μονόπετρου αντιστοιχεί στο μισθό τριών μηνών, άλλωστε το συγκεκριμένο δαχτυλίδι θα συντροφεύσει μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής σας και η αγαπημένη σας θα το φοράει καθημερινά και παντοτινά.

Ανεξάρτητα όμως από αυτόν τον άτυπο κανόνα, το ποσό που μπορεί να ξοδέψει κάποιος για την αγορά ενός μονόπετρου εξαρτάται μόνο από το προϋπολογισμό που διαθέτει και προτίθεται να επενδύσει. Υπάρχουν πολλές οικονομικές επιλογές που δεν στερούνται ποιότητας και λάμψης και θα τις λατρέψετε τόσο εσείς όσο και η αγαπημένη σας.

Αναζητάτε να κάνετε πρόταση γάμου στο αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά δεν είστε ακόμα βέβαιοι για ποιο δαχτυλίδι αρραβώνων να επιλέξετε;

Αν ο δικός σας άνθρωπος έχει μοναδικό στυλ και το διαμάντι δεν είναι η αγαπημένη του επιλογή, υπάρχει μια ολόκληρη σειρά εναλλακτικών πετρών για δαχτυλίδια αρραβώνων.

Ακολούθως θα βρείτε 6 μόνο από τις πολλές εναλλακτικές επιλογές που έχετε για μονόπετρα δαχτυλίδια, για να καταστήσετε την απόφασή σας λίγο πιο εύκολη.

Και Κάτι Διαφορετικό....

Πλέον διαθέτετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε και μπορείτε να μεταβείτε στο τελευταίο βήμα που δεν είναι άλλο από την αγορά του μονόπετρου.

Η ενέργεια αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε ηλεκτρονικά είτε στο φυσικό μας κατάστημα στο οποίο η ομάδα των συνεργατών μας, μέσα από την εμπειρία αλλά και τη κατάρτιση της, μπορεί να μετατρέψει αυτή τη διαδικασία σε μια υπέροχη εμπειρία που θα σας συντροφεύει παντοτινά.

Και μην ξεχνάτε τους 9 σημαντικότερους λόγους για να επιλέξετε το Κόσμημα Κοτσώνης για τις αγορές σας:

  • Δωρεάν μεταφορικά
  • Δικαίωμα επιστροφής
  • Δωρεάν συσκευασία δώρου
  • Υπηρεσία χάραξης
  • Προσωποποιημένα κοσμήματα
  • Ειδικές κατασκευές
  • Καθαρισμός-επισκευή κοσμημάτων
  • GIA, GTM & IGL Certified Products
  • Έως 6 άτοκες δόσεις

Αγορά Μονόπετρου

ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ

Η τέχνη στο κόσμημα από το 1990