info@jeweler.gr 27410 88000
Expand search form

Μαργαριτάρια

Ο Θησαυρός της Θάλασσας, Σύμβολο Αγνότητας & Αρετής

Μαργαριτάρια: Ο Θησαυρός της Θάλασσας, Σύμβολο Αγνότητας & Αρετής

Από την αυγή του πολιτισμού έως σήμερα, τα μαργαριτάρια, ως σύμβολο της αγνότητας και της αρετής, αποτελούν το αγαπημένο κόσμημα κάθε γυναίκας. Διαχρονικά και αριστοκρατικά, είναι ένα δώρο της φύσης στην ομορφιά και τον καλλωπισμό της γυναίκας.

Μαργαριταρένιο Κολιέ με Κούμπωμα 14 Καρατίων & Ζιργκόν
Μαργαριταρένιο Κολιέ με Κούμπωμα 14 Καρατίων & Ζιργκόν

Πώς Δημιουργούνται τα Μαργαριτάρια

Τα μαργαριτάρια σχηματίζονται όταν, μέσα σε ένα μαργαριτοφόρο όστρακο, εισβάλλει ένα ξένο σώμα π.χ. ένα παράσιτο ή κάποιο πετραδάκι, το όστρακο που δεν έχει τη δυνατότητα να το αποβάλλει, αντιδρά εκκρίνοντας μάργαρο γύρω από τον εισβολέα με σκοπό να τον εξουδετερώσει.

Το όστρακο κατά την διάρκεια των 6 ή 7 χρόνων ζωής του, περιβάλλει με επάλληλα στρώματα μάργαρου το σκουπιδάκι, μέχρι που σχηματίζεται γύρω από αυτό, ένα πανέμορφο μαργαριτάρι.

Σήμερα σχεδόν όλα τα μαργαριτάρια καλλιεργούνται. Η μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται στις χώρες όπως την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, το Βιετνάμ, τη Γαλλική Πολυνησία, την Αυστραλία, το Μεξικό, και τις Φιλιππίνες.

Σκουλαρίκια Λευκόχρυσος Κ18 με Μαργαριτάρι & Διαμάντια
Σκουλαρίκια Λευκόχρυσος Κ18 με Μαργαριτάρι & Διαμάντια

Φυσικά Μαργαριτάρια (Natural Pearls ή Genuine Pearls)

Τα φυσικά μαργαριτάρια δημιουργούνται τυχαία μέσα σ’ ένα μαργαριτοφόρο όστρακο. Ο άνθρωπος δεν συμμετέχει στη φάση της δημιουργίας τους, αλλά όταν το μαργαριτάρι έχει ένα ικανοποιητικό μέγεθος, τότε το συλλέγει.

Άρα το φυσικό μαργαριτάρι, έχει τυχαίο σχήμα και χρώμα. Τα πιο περιζήτητα και ακριβά είναι αυτά πού έχουν συμμετρίες (κυρίως τα σφαιρικά), όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέγεθος, και ομοιόμορφη ιριδίζουσα λάμψη.

Καλλιεργημένα Μαργαριτάρια (Cultured Pearls)

Όπως καλλιεργούνται στις ελληνικές θάλασσες μύδια για φαγητό, έτσι καλλιεργούνται σε άλλες χώρες, όστρακα για παραγωγή μαργαριταριών.

Οι καλλιεργητές, τοποθετούν μέσα στο όστρακο ένα πετραδάκι, ώστε αυτό να αρχίσει να εκκρίνει μάργαρο, και με τα χρόνια να δημιουργηθεί το μαργαριτάρι.

Δαχτυλίδι Ροζ Χρυσός Κ14 με Μαργαριτάρι & Ζιργκόν
Δαχτυλίδι Ροζ Χρυσός Κ14 με Μαργαριτάρι & Ζιργκόν

Τύποι Μαργαριταριών

ΜΑΥΡΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ (Tahitian Black)

Λέγεται και  μαργαριτάρι Ταϊτής. Παράγεται στις τροπικές θάλασσες στον Ειρηνικό Ωκεανό, από το όστρακο Pinctada margaritifera. Το χρώμα οφείλεται στην τροφή του όστρακου, το οποίο μπορεί να είναι καφέ, ή πράσινο σκούρο.

MABE PEARLS – BLISTER PEARLS

Είναι τα μαργαριτάρια πού έχουν σχήμα ημισφαιρικό, περίπου το σχήμα ενός μπουλ κουμπιού. Τα mabe είναι καλλιεργημένα, ενώ τα blister είναι φυσικά. Συνήθως χρησιμοποιούνται, για σκουλαρίκια πέρλες ή δαχτυλίδια, για να εκμεταλλευτούμε την επίπεδη επιφάνεια τους.

ΜΠΑΡΟΚ (Baroque)

Ονομάζονται έτσι όσα μαργαριτάρια έχουν ακανόνιστο σχήμα. Αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο με την ονομασία μπαρόκ, είναι καλλιεργημένα σε γλυκό νερό.

ΑΚΟΓΙΑ (Akoya Pearls)

Έτσι ονομάζεται το κλασσικό στρογγυλό καλλιεργημένο μαργαριτάρι. Αυτό που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούσουμε τη λέξη μαργαριτάρι. Καλλιεργείται στο αλμυρό νερό στην Ιαπωνία, αλλά τα τελευταία χρόνια σε πολλές ακόμη χώρες. Η διάστασή του είναι από 3mm – 11mm.

Χαρακτηριστικά Μαργαριταριών

Πέντε είναι τα χαρακτηριστικά των μαργαριταριών που καθορίζουν την αξία τους, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων μαργαριταρένιων κοσμημάτων χρησιμοποιεί καλλιεργημένα μαργαριτάρια.

Χαρακτηριστικά Μαργαριταριών
Χαρακτηριστικά Μαργαριταριών

Λάμψη (Lustre)

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των μαργαριταριών είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να αντανακλούν το φως. Η λάμψη, είναι η μέτρηση της ποιότητας και της ποσότητας του φωτός που αντανακλάται από την επιφάνεια και ακριβώς κάτω από την επιφάνεια ενός μαργαριταριού. Ένα υψηλής ποιότητας μαργαριτάρι θα φαίνεται σαν να φωτίζεται από μέσα, καθιστώντας δυνατή την προβολή του δικού σας ειδώλου.

Επιφάνεια (Surface)

Η ποιότητα της επιφάνειας δεν πρέπει να συγχέεται με τη λάμψη ή το σχήμα και η επίδραση της στην αξία των μαργαριταριών, εξαρτάται από την οπτική επίδραση του ελαττώματος. Για παράδειγμα, εάν ένα μαργαριτάρι είναι τέλειο, εκτός από ένα απειροελάχιστο λάκκο, θα χάσει μόνο ένα μικρό ποσοστό της αξίας του, αλλά αν έχει ένα μεγάλο καστανό κομμάτι, τότε θα χάσει σχεδόν όλη του την αξία.

Σχήμα (Shape)

Το σχήμα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αξία ενός μαργαριτάρι, όσο πιο στρογγυλό είναι ένα μαργαριτάρι, το πιο ακριβό είναι. Όλα εξαρτώνται από το στυλ που επιθυμείτε και σας εκφράζει.

Σχήμα Μαργαριταριών
Σχήμα Μαργαριταριών

Χρώμα (Color)

Τα μαργαριτάρια είναι συνήθως λευκού ή κρέμ χρώματος. Υπάρχουν μαύρα αλλά και  χρώματα όπως γκρι, μπλε, πράσινο και μοβ.

Μέγεθος (Size)

Όσο μεγαλύτερο είναι το μαργαριτάρι, τόσο πιο πολύτιμο είναι. Είναι ένας κανόνας που εφαρμόζετε σε όλους τους πολύτιμους λίθους έτσι και το μέγεθος ενός μαργαριταριού έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αξία του. Μετράμε το μέγεθος βάση της διαμέτρου του.

Δαχτυλίδι Λευκόχρυσος & Ροζ Χρυσός Κ18 με Διαμάντια & Μαργαριτάρι
Δαχτυλίδι Λευκόχρυσος & Ροζ Χρυσός Κ18 με Διαμάντια & Μαργαριτάρι

Τρόποι Συνδυασμού

Αν και παλαιότερα τα μαργαριταρένια κοσμήματα απευθύνονταν σε μια συγκεκριμένη αισθητική και ήταν ταυτισμένα με πιο αυστηρές εμφανίσεις, πλέον αποτελούν μια από τις πιο δημοφιλείς τάσεις της σύγχρονης μόδας η οποία δεν υπάγεται σε καλούπια. Τα μαργαριταρένια κοσμήματα μπορούν να φορεθούν κάθε στιγμή της ημέρας και από κάθε γυναίκα, χωρίς ηλικιακό ή στιλιστικό περιορισμό.

Στην πιο πληθωρική τους εκδοχή, όπου χαρακτηρίζονται από έντονες σχεδιαστικές γραμμές και μεγέθη, τα μαργαριταρένια κοσμήματα είναι προτιμότερο να ενσωματώνονται μεμονωμένα στην εκάστοτε εμφάνιση, χωρίς άλλα κοσμήματα να τα συνοδεύουν και να δημιουργούν επιπλέον ένταση στο τελικό αποτέλεσμα.

Σε καθημερινές εμφανίσεις, τα μαργαριταρένια κολιέ με πιο minimal αισθητική αποτελούν μια εκπληκτική επιλογή που μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε outfit, καθώς επίσης είναι μια υπέροχη πρόταση για μοναδικό layering, κυρίως συνδυασμένο με εξίσου minimal και μεταλλικά κοσμήματα.

Επιπλέον τα καρφωτά μαργαριταρένια σκουλαρίκια, αποτελούν ένα κόσμημα με διαχρονική απήχηση, το οποίο μπορεί επίσης να συνδυαστεί σε εμφανίσεις που προορίζονται για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρες, και να φορεθεί απόλυτα αρμονικά μαζί με άλλα σκουλαρίκια και κοσμήματα.

Δαχτυλίδια και βραχιόλια με λιτές γραμμές και κλασικούς σχεδιασμούς, στολισμένα με μαργαριτάρια, αποτελούν επίσης μια εκπληκτική επιλογή για όσους αναζητούν ένα κόσμημα που μπορούν να απολαμβάνουν χωρίς κανέναν πρακτικό και αισθητικό περιορισμό. Ευκολοσυνδύαστα, με μια έμφυτη φινέτσα αλλά και μια μοναδικά φρέσκια οπτική, τα δαχτυλίδια και τα βραχιόλια που κοσμούνται από μαργαριτάρια είναι κοσμήματα που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία υπέροχων συνδυασμών.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, τα μαργαριταρένια κοσμήματα, εξαιτίας της ουδετερότητας του χρώματος που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο λίθο, αποτελούν έναν ιδανικό καμβά για τη δημιουργία εκπληκτικών συνδυασμών, τόσο με άλλα μέταλλα, όσο και με λίθους αλλά και αποχρώσεις.

Φροντίδα Κοσμημάτων με Μαργαριτάρια

Στο άρθρο μας για τη φροντίδα κοσμημάτων θα βρείτε όλες τις συμβουλές που χρειάζεστε για να μάθετε πως να φροντίσετε τα κοσμήματα σας, ώστε να παραμείνουν αναλλοίωτα όπως ήταν όταν τα αγοράσατε!

Συνοπτικά σας παραθέτουμε βασικές συμβουλές καλής χρήσης και φροντίδας των κοσμημάτων με μαργαριτάρια.

Αποφύγετε την άμεση ηλιακή ακτινοβολία και τη θερμότητα. Η θερμότητα μπορεί εύκολα να αφαιρέσει τη φυσική υγρασία που χρειάζονται για να διατηρήσουν την ομορφιά τους, μπορούν να στεγνώσουν, να σπάσουν και να αποχρωματιστούν.

Αποφύγετε την άμεση επαφή με κρέμες, καλλυντικά, προϊόντα styling μαλλιών και αρώματα, καθώς και με οικιακά προϊόντα καθαρισμού. Τα μαργαριτάρια θα χάσουν τη λάμψη τους και θα κιτρινίσουν στην επαφή με τέτοιου είδους προϊόντα.

Για τον καθαρισμό τους χρησιμοποιήστε ένα νέο, καθαρό πινέλο μακιγιάζ και ζεστό σαπουνόνερο. Τοποθετήστε τα κοσμήματα με μαργαριτάρια σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν. Το υγρό νήμα μεταξιού που χρησιμοποιείται για το δέσιμο των μαργαριταριών μπορεί να τεντωθεί αλλά και να προσελκύσει βρωμιά, γι’ αυτό μην αγγίζετε το κόσμημα μέχρι να στεγνώσει τελείως.

Τα κοσμήματα με μαργαριτάρια και ιδίως τα βραχιόλια και τα κολιέ με μαργαριτάρια όταν δεν τα φοράτε, να τα αποθηκεύετε στο κουτί τους και να αποφεύγετε να τα κρεμάτε, διότι τεντώνει το νήμα που τα συνδέει και μπορεί να κοπεί και να τα χάσετε.

Για να αποφύγετε τυχόν απώλεια, ανά 2 με 3 χρόνια να απευθύνεστε στον κοσμηματοπώλη σας για να προβεί σε αλλαγή του νήματος – ανανέωση του δεσίματος. Με αυτή τη διαδικασία το κόσμημα λύνεται και ξαναδημιουργείται με νέους κόμπους ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να κοπεί και να το χάσετε.

Κόσμημα Κοτσώνης & Κοσμήματα με Μαργαριτάρι

Ανακαλύψτε στην πλούσια συλλογή του ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ μοναδικά κοσμήματα στολισμένα με λαμπερά μαργαριτάρια σε χρυσό, ροζ χρυσό, λευκόχρυσο και ασήμι.

Κοσμήματα με μαργαριτάρια (κολιέ, μενταγιόν, δαχτυλίδια, βραχιόλια, σταυροί, ακόμα και σετ κοσμημάτων με μαργαριτάρια) που μπορούν να φορεθούν σε κάθε περίσταση της κοινωνικής ζωής μιας γυναίκας. Μπορούν να σας συντροφεύουν στην καθημερινότητα σας ή να προσδώσουν λάμψη και κομψότητα σε μια ιδιαίτερη στιγμή της ζωής σας.

Σετ Λευκόχρυσος Κ14 με Μαργαριτάρι & Ζιργκόν
Σετ Λευκόχρυσος Κ14 με Μαργαριτάρι & Ζιργκόν

Βρείτε το μαργαριταρένιο κόσμημα που σας ταιριάζει και η διαχρονική ομορφιά τους θα σας ακολουθεί πιστά σε κάθε σας εμφάνιση!

Διάβασε ακόμα...

ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ

Η τέχνη στο κόσμημα από το 1990