info@jeweler.gr 27410 88000
Expand search form

Έξοδα Γάμου: Πόσο Κοστίζει Ένας Γάμος

Έξοδα Γάμου: Πόσο Πραγματικά Κοστίζει Ένας Γάμος

Η ημέρα του γάμου για ένα ζευγάρι αποτελεί αναμφίβολα την επισφράγιση της αγάπης τους καθώς σηματοδοτεί μια νέα αρχή στη ζωή τους με κοινή πορεία και σχέδια. Ωστόσο μέχρι τη τελική ημέρα του γάμου, το ζευγάρι πραγματοποιεί προετοιμασίες που απαιτούν χρόνο, λεπτομέρεια, προσωπικό γούστο, αλλά και χρήμα.

Το κόστος ενός γάμου κυμαίνεται και διαφέρει ανά περίπτωση ζευγαριού καθώς μπορεί τα έξοδα να είναι ιδιαίτερα χαμηλά αλλά και σημαντικά υψηλά. Στην εποχή της τεχνολογίας πλέον τα πράγματα για τις επιλογές του ζευγαριού έχουν αλλάξει με δυνατότητα έρευνας και σύγκρισης τιμών στις εκάστοτε επιθυμίες τους μέσω διαδικτύου.

Οι προετοιμασίες για την οργάνωση του γάμου είναι σημαντικό να ξεκινήσουν νωρίς προκειμένου να μην υπάρχει πίεση χρόνου αλλά και άγχος.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή και ας βάλουμε στη σειρά τις προετοιμασίες για να προχωρήσουμε και στην εκάστοτε κυμαινόμενη κοστολόγηση τους.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η επιλογή της εκκλησίας στην οποία θα παντρευτείτε θα πρέπει να είναι από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να σας απασχολήσουν.

Το κόστος λειτουργίας της εκκλησίας κυμαίνεται ανά περιοχή καθώς άλλη θα είναι η κοστολόγηση σε μια εκκλησιά ενός χωριού και άλλη σε μια κεντρική εκκλησία μιας πόλης ή ενός πολιούχου.

Οι τιμές κυμαίνονται από 50-200 ευρώ. Το έξοδο αυτό το αναλαμβάνει συνήθως ο κουμπάρος.

ΒΕΡΕΣ

Η αξία για ένα ζευγάρι βέρες μπορεί να ξεκινά από τα 100 ευρώ και να φτάνει έως τις 5000 ευρώ και αφορά την ποιότητα του υλικού προτίμησης, της ύπαρξης πολύτιμων λίθων, το μέγεθος.

Το μεγάλο εύρος τιμών μπορεί να καλύψει τις δυνατότητες κάθε ζευγαριού. Η χάραξη των ονομάτων σας στο εσωτερικό των βερών δεν χρεώνεται.

ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΞΙΩΣΗΣ

Η επιλογή του κέντρου δεξιώσεων αποτελεί επίσης μια από τις πρώτες προετοιμασίες καθώς σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί ίσως λίγο παραπάνω έρευνα σε σχέση με την καλαισθησία του κέντρου, της τοποθεσίας του, των παροχών του αλλά και του κόστους του.

Οι τιμές πλήρους μενού κυμαίνονται από 18-30 ευρώ για την επαρχία και τα πράγματα μπορεί να αλλάζουν αν ο γάμος αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η τιμή του πλήρους μενού μπορεί να ξεκινά από τα 30 ευρώ. Στη τιμή αυτή περιλαμβάνονται το ορεκτικό, το κυρίως πιάτο, η σαλάτα και το φρούτο. Εάν θελήσετε να προσθέσετε ίσως κάποιο κρέας τότε θα επιβαρυνθείτε γι’ αυτή την παροχή.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να ρωτήσετε είναι εάν στη τιμή περιλαμβάνονται τα ροφήματα. Κατά κύριο ρόλο περιλαμβάνεται στην τιμή το κρασί και τα αναψυκτικά. Οι τιμές στις φιάλες αλκοόλ μπορεί να ξεκινούν από 35 ευρώ η μία.

Συνήθως με το κλείσιμο του κέντρου θα χρειαστεί να δώσετε μια μικρή προκαταβολή του τελικού σας ποσού, συνήθως της τάξεως του 10%. Στην περίπτωση που επιθειμείτε να υπάρχει μπουφές τότε τα πράγματα αλλάζουν καθώς η κοστολόγηση κυμαίνεται από 500-3000 ευρώ . Μπορείτε να παρέχετε μια μεγάλη ποικιλία επιλογών στους καλεσμένους σας με τη δυνατότητα της προσωπικής τους επιλογής.

Να σημειωθεί πως υπάρχουν ορισμένες παροχές που χρεώνονται ξεχωριστά όπως τα βεγγαλικά (150-200 ευρώ), ο ξηρός πάγος (100-200 ευρώ), σιντριβάνια (30-100 ευρώ), after food (2 ευρώ στο άτομο) κ.α.

Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε εάν στη τιμή περιλαμβάνουν στολισμό κέντρου καθώς εάν δεν περιλαμβάνεται θα πρέπει τουλάχιστον να διασφαλίσετε τη διακόσμηση της εισόδου του κέντρου και του νυφικού σας τραπεζιού. Η συγκεκριμένη παροχή μπορεί να περιλαμβάνεται στο πακέτο του κουμπάρου που αφορά τη διακόσμηση της εκκλησίας ή να αποτελεί προσωπικό σας έξοδο με κόστος 100-200 ευρώ.

Ακόμη η παρουσία ενός ευχολογίου μπορεί να κοστίσει από 15-50 ευρώ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποφασίσετε εάν θέλετε η μουσική που θα πλαισιώνει τη βραδιά του γάμου σας να είναι ζωντανή – με ορχήστρα ή κάποιο DJ.

Στην περίπτωση της ζωντανής μουσικής το κόστος αλλάζει ανάλογα με τα μέλη της εκάστοτε ορχήστρας με κυμαινόμενα ποσά από 700-1700 ευρώ.

Η περίπτωση ενός DJ είναι σίγουρα πιο οικονομική με κόστος από 500-1000 ευρώ. Εάν επιθυμείτε να πλαισιώνεστε από ζωντανή μουσική κατά την άφιξη σας στην εκκλησία καλό είναι να ρωτήσετε εάν θα έχετε κάποια παραπάνω χρέωση για αυτή την παροχή ή αν περιλαμβάνεται στη τιμή.

ΝΥΦΗ

Εδώ ανοίγουμε ένα μεγάλο κεφάλαιο για το κόστος του γάμου καθώς η πρωταγωνίστρια της ημέρας θα προβεί σε προετοιμασίες με υψηλό κόστος.

Νυφικό φόρεμα

Το νυφικό φανερώνει το στυλ της νύφης και η επιλογή του θα χρειαστεί αρκετή έρευνα καθώς η ποικιλία είναι μεγάλη και βέβαια ξεχωριστή για την καθεμιά.

Το κόστος εξαρτάται αρχικά από το εάν θα προβείτε σε ενοικίαση ή σε αγορά του νυφικού. Αυτό σίγουρα σχετίζεται και με το προσωπικό στυλ σας, εάν επιθυμείτε να φορέσετε νυφικό κάποιου σχεδιαστή καθώς σε μια αγορά ενός νυφικού φορέματος μπορεί να κυμανθείτε από 100-3000 ευρώ.

Σε περίπτωση ενοικίασης τότε η τιμή ξεκινά από 200-1500 ευρώ. Να σημειωθεί πως συνήθως στη τιμή περιλαμβάνεται το πέπλο καθώς και η ενδυμασία στα παρανυφάκια. Ανάλογα με τον εκάστοτε οίκο νυφικών μπορείτε να ρωτήσετε εάν στην τιμή περιλαμβάνονται τα αξεσουάρ των μαλλιών σας ή αξεσουάρ όπως τα γάντια.

Ανάλογα την περιοχή, το κόστος του νυφικού καλύπτεται είτε από τους γονείς του γαμπρού είτε από αυτούς της νύφης.

Νυφικά παπούτσια

Τα νυφικά παπούτσια ποικίλουν σε τιμή ανάλογα με το στυλ που θα αποφασίσετε να επιλέξετε. Εάν θελήσετε να αγοράσετε ένα νυφικό παπούτσι το οποίο δεν θα προορίζεται μόνο για την ημέρα του γάμου σας, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε με τεράστιο εύρος τιμής από 50-200 ευρώ.

Εάν το νυφικό παπούτσι σας ανήκει στη κατηγορία νυφικών παπουτσιών τότε η τιμή ξεκινά από 150-300 ευρώ. Το συγκεκριμένο έξοδο συνήθως καλύπτουν οι γονείς του γαμπρού.

Νυφικά κοσμήματα

Τα νυφικά κοσμήματα αποτελούν την πιο ντελικάτη επιλογή του τελικού σας συνόλου καθώς μπορούν να αποθεώσουν την εμφάνιση σας και να τονίσουν τα χαρακτηριστικά σας.

Η τιμή ποικίλει ανάλογα με την επιλογή του κοσμήματος σας καθώς η επιλογή στο υλικό προτίμησης μπορεί να προσαυξήσει τη τιμή. Υπάρχει δυνατότητα μεγάλου εύρους τιμών γεγονός που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τα κοσμήματα που μπορείτε να καλύψετε οικονομικά.

Ακόμη θα πρέπει να σκεφτείτε εάν θα αγοράσετε μεμονωμένα κομμάτια κοσμημάτων ή αν θα αγοράσετε ένα σετ νυφικού κοσμήματος γεγονός που σας συμφέρει πολύ οικονομικά. Οι τιμές μπορεί να κυμαίνονται από 20-4000 ευρώ.

Νυφικό χτένισμα

Το νυφικό χτένισμα συνήθως περιλαμβάνει δυο δοκιμαστικές πρόβες συν το τελικό χτένισμα και η τιμή περίπου κυμαίνεται από 150-300 ευρώ. Η πρόσθεση ορισμένων στοιχείων όπως λουλούδια ή άλλα αξεσουάρ μαλλιών συνήθως χρεώνεται αναλόγως του υλικού.

Νυφικό μακιγιάζ

Το νυφικό μακιγιάζ επίσης στη τιμή του περιλαμβάνει δυο δοκιμαστικές πρόβες συν το τελικό μακιγιάζ της ημέρας. Οι ψεύτικες βλεφαρίδες που μπορεί να τοποθετήσετε δεν χρεώνονται συνήθως ως έξτρα παροχή. Το κόστος ξεκινά από 150-350 ευρώ.

Περιποίηση νυχιών

Τα νύχια της νύφης στα χέρια και στα πόδια συνήθως κοστολογούνται συνολικά από 50-100 ευρώ και περιλαμβάνουν όλα τα σχέδια.

Περιποίηση σώματος

Η περιποίηση του σώματος στα κέντρα αισθητικής μέσω αποτριχώσεων, μασκών προσώπου και σώματος, μασάζ σώματος, μηχανήματα απώλειας πόντων και καλύτερης όψης της επιδερμίδας μπορούν να κοστολογηθούν δύσκολα.

ΓΑΜΠΡΟΣ

Ο γαμπρός αναμφίβολα δεν καλείται να προβεί σε τόσες προετοιμασίες όπως προαναφέρθηκαν για τη νύφη καθώς οι επιλογές που τον αφορούν συνήθως είναι λιγότερες.

Κοστούμι γαμπρού

Το κοστούμι του γαμπρού σίγουρα αποτελεί μια ενδυμασία που θα του μείνει καθώς θα προβεί σε αγορά. Εάν επιθυμεί να μπορεί να το φορέσει και σε άλλες περιστάσεις καλό θα ήταν να αποφύγει το σατέν ύφασμα ή να μην επιλέξει ένα αυστηρό σμόκιν.

Το εύρος της τιμής είναι μεγάλο και αναμφίβολα και σε αυτή την περίπτωση αφορά τον σχεδιαστή του κοστουμιού ή και την εποχή στην οποία αγοράζεται καθώς άλλη η κοστολόγηση σε εκπτωτική περίοδο και άλλη σε μη εκπτωτική.

Το ίδιο ισχύει και για το πουκάμισο που θα επιλέξει και για την ζώνη ή το ζωνάρι. Το αθροιστικό κόστος ξεκινά από 500-2000 ευρώ.

Παπούτσια & αξεσουάρ

Τα παπούτσια του γαμπρού κυμαίνονται από 100-300 ευρώ.

Στα αξεσουάρ του γαμπρού συνήθως κρύβεται όλη η πολυτέλεια και η ολοκλήρωση της εμφάνισης. Το ανδρικό ρολόι αποτελεί must have αξεσουάρ την ώρα της αναμονής στην εκκλησία και η ποιότητα του αξίζει να είναι μοναδική. Το κόστος κυμαίνεται από 250-1000 ευρώ.

Τα μανικετόκουμπα σίγουρα δεν πρέπει επίσης να λείπουν από την εμφάνιση σας καθώς θα την ολοκληρώσει, με εύρος τιμή από 30-900 ευρώ.

Καλλωπισμός γαμπρού

Ο καλλωπισμός του γαμπρού περιορίζεται στο κούρεμα και ξύρισμα του, και σε ορισμένες περιπτώσεις στην προσωπική του περιποίηση σε κέντρο αισθητικής για αποτρίχωση και μάσκα προσώπου.

ΝΥΦΙΚΗ ΑΝΘΟΔΕΣΜΗ – ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Σε αυτή την περίπτωση η αξία κυμαίνεται αθροιστικά από 150-500 ευρώ και σχετίζεται με την επιλογή των λουλουδιών.

Αν θελήσετε να προσθέσετε επιπλέον στοιχεία στη νυφική ανθοδέσμη ή στο στολισμό του αυτοκινήτου τότε η κοστολόγηση προσαρμόζεται σύμφωνα με τα υλικά.

Το έξοδο αυτής της παροχής καλύπτεται από τον γαμπρό. Επίσης θα πρέπει να ρωτήσετε εάν στη τιμή περιλαμβάνεται η 2η ανθοδέσμη την οποία πετά η νύφη στις ελεύθερες φίλες της.

ΣΕΤ ΔΙΣΚΟΥ – ΣΤΕΦΑΝΑ

Οι κουμπάροι συνήθως αναλαμβάνουν την αγορά στεφάνων, δίσκου, καράφας, ποτήρι κρασιού, λαμπάδες (ή φωτιστικά). Η κοστολόγηση αθροιστικά κυμαίνεται από τα 400-800 ευρώ. Η ποιότητα των υλικών θα προσαυξήσει το κόστος, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει μεγάλη ποικιλία σετ κουμπάρου με εξαιρετική ποιότητα και τιμή.

Συνήθως το σετ κουμπάρου στολίζεται από το διακοσμητή του γάμου σας και καλό θα ήταν να ρωτήσετε την τιμή αυτής της παροχής με εκτίμηση από 20-40 ευρώ.

ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ο στολισμός της εκκλησίας εκτιμάται στα 250-800 ευρώ. Αυτή η τιμή αφορά τα στοιχεία που θα αποφασίσετε να επιλέξετε καθώς όσα περισσότερα διαφορετικά στοιχεία προσθέσετε (δαντέλα, τούλι, φανάρια, κεριά, φυσικά λουλούδια, στοιχεία κρίκων, κάδρα, candy bar, κ.α) τόσο θα αυξάνεται και το κόστος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ο φωτογράφος αποτελεί αναντικατάστατο συνεργάτη της βραδιάς καθώς είναι αυτός που θα φροντίσει οι αναμνήσεις σας να μείνουν ανεξίτηλες στο πέρασμα του χρόνου.

Η τιμή κυμαίνεται ανάλογα των παροχών. Συνήθως περιλαμβάνονται στη τιμή η φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση της προετοιμασίας γαμπρού-νύφης, η βιντεοσκόπηση μυστηρίου και 1-2 ωρών στο κέντρο, η φωτογράφηση μετά το γάμο, το next day, drone, Mini Trailer Video, άλμπουμ φωτογραφιών για ζευγάρι, γονείς και κουμπάρους. Το κόστος κυμαίνεται από 1300-2000 ευρώ και τα έξοδα καλύπτονται από το ζευγάρι.

ΓΛΥΚΑ

Η τούρτα του γάμου σας κυμαίνεται από 60-200 ευρώ και εξαρτάται από τα επίπεδα της τούρτας, αν θα επιλέξετε να είναι με αληθινά επίπεδα ή με μοναδικό αληθινό επίπεδο το τελευταίο, το διάκοσμο με ζαχαρόπαστα ή φυσικά λουλούδια. Το κάθε κομμάτι τούρτας των καλεσμένων σας κυμαίνεται από 1-2 ευρώ.

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΑ

Η τιμή τους ξεκινά από 0,5-4 ευρώ. Στη τιμή δεν περιλαμβάνεται η εκτύπωση τους η οποία χρεώνεται 20-25 ευρώ. Εάν η εκτύπωση των προσκλητηρίων είναι διαφορετική στα προσκλητήρια του γαμπρού από της νύφης τότε η εκτύπωση χρεώνεται στη διπλή τιμή.

Εάν έχετε πρόσθετες κάρτες για τους καλεσμένους σας στην αίθουσα εκδηλώσεων τότε θα χρειαστεί να το χρεωθείτε ενδεχομένως επιπρόσθετα.

ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΕΣ

Η τιμή της μπομπονιέρας αφορά αρχικά την επιλογή της από αισθητικής σκοπιάς. Αν θέλετε μια μπομπονιέρα απλή με διπλό τούλι και σατέν κορδέλα τότε η κοστολόγηση θα ξεκινά από χαμηλά ποσά κάτι που δεν θα γίνει στην περίπτωση μιας μπομπονιέρας σε κουτί, ή κάποιου αναμνηστικού τύπου κεραμικού.

Τα κουφέτα που θα επιλέξετε παίζουν τον ρόλο τους καθώς συνήθως μπαίνουν 5. Όσα περισσότερα προσθέσετε, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος.

Η γεύση επίσης παίζει τον ρόλο της καθώς τα κλασικά κουφέτα με αμύγδαλο είναι πιο οικονομικά από τα κουφέτα με γεύσεις. Ενδεικτικά η τιμή της μιας μπομπονιέρας κυμαίνεται από 0,8-3 ευρώ.

EXTRA TIPS

Τέλος μην ξεχνάτε ότι:

  • Η σειρά με την οποία αναγράφονται οι προετοιμασίες είναι ενδεικτική ως προς το πώς θα αποφασίσετε να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας και να ξεκινήσετε.
  • Οι τιμές που αναγράφονται καλύπτουν ένα εύρος το οποίο δεν μπορεί να είναι απόλυτο για εσάς.
  • Η έγκαιρη σύγκριση τιμών θα σας οδηγήσει στη σωστή για εσάς επιλογή.
  • Συμβουλευτικά μπορείτε να ξεκινήσετε τις πρώτες ετοιμασίες όπως το κλείσιμο της εκκλησίας, της αίθουσας δεξίωσης, το νυφικού, το φωτογράφο, περίπου 8-12 μήνες πριν το γάμο σας.
  • Ο αριθμός των καλεσμένων σας ενδεχομένως να τροποποιήσει το τελικό κόστος ορισμένων προετοιμασιών, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.
  • Το ευτυχές γεγονός είναι πως το εύρος τιμών μπορεί να καλύψει τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε ζευγαριού πραγματοποιώντας το όνειρο ενός γάμου πραγματικά αξέχαστο!

Βίον ανθόσπαρτον λοιπόν και καλούς απογόνους!

Διάβασε ακόμα...

ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ

Η τέχνη στο κόσμημα από το 1990