info@jeweler.gr 27410 88000
Expand search form

Τι Συμβολίζει το Κωνσταντινάτο

Τι Συμβολίζει το Κωνσταντινάτο

Το Κωνσταντινάτο αποτελεί ένα κόσμημα στενά συνδεδεμένο με τη Χριστιανική θρησκεία, ενώ οι ρίζες της ιστορίας του εντοπίζονται πίσω στο παρελθόν και στα ένδοξα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Τι Συμβολίζει το Κωνσταντινάτο;

Σύμφωνα με την παράδοση, η προέλευση του Κωνσταντινάτου είναι ταυτισμένη με την ανεύρεση του Τίμιου Σταυρού από το Μέγα Κωνσταντίνο και τη μητέρα του, Αγία Ελένη.

Η ιστορία λέει πως όταν μητέρα και γιος ανακάλυψαν τον τίμιο σταυρό, τον τεμάχισαν και δώρισαν τα κομμάτια του σε μονές και μοναστήρια, ενώ στη συνέχεια συγκέντρωσαν τα πριονίδια και ανέθεσαν σε έναν χρυσοχόο της εποχής να τα ανακατέψει με μέταλλο και να δημιουργήσει ένα φυλαχτό που θα απευθύνεται στα παιδιά.

Στην πρωταρχική αυτή δημιουργία, αλλά και στην κλασική μορφή που διατηρεί μέχρι και σήμερα, το Κωνσταντινάτο αποτελεί ένα φυλαχτό κυκλικού σχήματος που στη μία όψη φέρει την εικόνα της Θείας Οικογένειας (Μέγας Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη) ενώ στην άλλη το σύμβολο του σταυρού με το ακρωνύμιο ΙΧΝΚ (Ιησούς Χριστός Νικά).

Από τότε μέχρι και σήμερα το Κωνσταντινάτο αποτελεί ένα κόσμημα που παραδοσιακά χαρίζεται σε νεογέννητα μωρά, νήπια αλλά και ως δώρο βάπτισης, μια συμβολική κίνηση καθώς το συγκεκριμένο κόσμημα αποτελεί φυλαχτό που φέρει καλή τύχη και προστασία.

Παράλληλα, με την πάροδο των χρόνων, το Κωνσταντινάτο διατήρησε τους ιδιαίτερους συμβολισμούς του αλλά εντάχθηκε και στις απαιτήσεις της εποχής, ενώ στις μέρες μας αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή κοσμήματα που συνοδεύει μοντέρνες εμφανίσεις ενώ συχνά χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία υπέροχων layering.

Στο Κόσμημα Κοτσώνης, διαθέτουμε μια πλούσια συλλογή Κωνσταντινάτων φυλαχτών με περισσότερες από 500 επιλογές, τόσο σε κλασικές σχεδιαστικές γραμμές όσο και σε πιο μοντέρνες προσεγγίσεις. Τα φυλαχτά της συλλογής μας διαθέτουν καθαρές μεταλλικές λάμψεις και ιδιαίτερες χαρακτικές λεπτομέρειες ενώ υπάρχουν και Κωνσταντινάτα στολισμένα με εκπληκτικούς πολύτιμους λίθους.

Παράλληλα, στο άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο που διαθέτουμε στο χώρο μας, μπορούμε να κατασκευάσουμε το Κωνσταντινάτο της προτιμήσεως σας, με το σχεδιασμό αλλά και τη χάραξη της επιλογής σας.

Ιδιαίτερα συμβολικό αλλά και διαχρονικά κομψό, το Κωνσταντινάτο αποτελεί την ιδανική επιλογή δώρου για νεογέννητο μωρό αλλά και για κάθε ηλικία, με την ομορφιά της λιτότητας που το χαρακτηρίζει να μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε επιθυμία και αισθητική.

Διάβασε ακόμα...

ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ

Η τέχνη στο κόσμημα από το 1990