Είτε ως γυναικείο είτε ως ανδρικό κόσμημα, το δαχτυλίδι αποτελεί μια αγαπημένη επιλογή, τόσο ως προσωπική αγορά αλλά και ως δώρο σε κάποιο ξεχωριστό πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση η σωστή γνώση του μεγέθους του δαχτυλιδιού αποτελεί κομβικό παράγοντα στην ολοκλήρωση της αγοράς του αγαπημένου κοσμήματος και ένας οδηγός μεγεθών μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση υποδεικνύοντας τα νούμερα που αντιστοιχούν σε κάθε περίπτωση αλλά και τον τρόπο να τα μετρήσετε.
Τα μεγέθη των δαχτυλιδιών μετριούνται διαφορετικά ανά τον κόσμο ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή. Κάποια συστήματα μέτρησης χρησιμοποιούν γράμματα της αλφαβήτου ενώ άλλα αριθμούς και κάποια συνδυασμούς αυτών των δύο. Για παράδειγμα ένα δαχτυλίδι με περιφέρεια 51.9 mm θα αντιστοιχούσε σε νούμερο 6 στο Αμερικάνικο μοντέλο μέτρησης, ενώ το αντίστοιχο δαχτυλίδι θα χαρακτηριζόταν ως L1/2 στην Αυστραλία και ως νούμερο 11 στην Ιαπωνία.
Παρά το γεγονός όμως πως τα μετρικά συστήματα μπορεί να διαφέρουν ανά περιοχή, όλα διαθέτουν την ίδια κοινή βάση. Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (International Organization for Standardization, ISO), έχει αναπτύξει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο τρόπο μέτρησης της εσωτερικής περιφέρειας του δαχτυλιδιού σε χιλιοστά, σύμφωνα με τον οποίο κάθε μέγεθος δαχτυλιδιού, ανεξάρτητα από το σύστημα που χρησιμοποιείται, διαθέτει ως σημείο εκκίνησης αυτή τη μέτρηση.
Στη συνέχεια αυτή η μέτρηση σε χιλιοστά ουσιαστικά μετατρέπεται και προσαρμόζεται στα διάφορα επιμέρους συστήματα μέτρησης. Για παράδειγμα σε πολλές χώρες της Ευρώπης για τον υπολογισμό του τελικού μεγέθους σε χιλιοστά αρκεί να αφαιρεθούν 40 mm από το αποτέλεσμα της μέτρησης και με αυτό τον τρόπο προκύπτει το τελικό νούμερο.
Και αν αυτό φαντάζει ανησυχητικό στην προσπάθεια ανεύρεσης του σωστού μεγέθους, ειδικά στη σύγχρονη εποχή με την ισχυρή παρουσία των ηλεκτρονικών αγορών, ο τρόπος για να υπολογιστεί το σωστό νούμερο ενός δαχτυλιδιού είναι στην πραγματικότητα ιδιαίτερα εύκολος.
Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να υπολογίσει το μέγεθος του δαχτυλιδιού που αναλογεί στις διαστάσεις των άκρων του ποικίλουν γι’ αυτό και επιλέξαμε να αναφέρουμε τους δύο ευκολότερους οι οποίοι μέσα σε λίγα λεπτά θα σας δώσουν την απάντηση που αναζητάτε.
Ο πρώτος τρόπος αποτελεί και τον ευκολότερο καθώς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα από τα ήδη υπάρχοντα δαχτυλίδια σας για την πραγματοποίηση της μέτρησης.
Ουσιαστικά αρκεί να επιλέξετε το δαχτυλίδι που εφαρμόζει ιδανικά στο δάχτυλο που έχετε επιλέξει να το φοράτε και με έναν χάρακα να μετρήσετε την εσωτερική διάμετρο του δαχτυλιδιού, δηλαδή την εσωτερική απόσταση του κρίκου του δαχτυλιδιού από τη μία άκρη έως την άλλη.
Στη συνέχεια αρκεί να αντιστοιχήσετε το αποτέλεσμα αυτό με τα μεγέθη που αναγράφονται στο σχετικό πίνακα που ακολουθεί παρακάτω.
Ο δεύτερος τρόπος εύρεσης του νούμερου δαχτυλιδιού παρουσιάζει τον ίδιο βαθμό ευκολίας με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα χρειαστεί να μετρήσετε την περιφέρεια του δαχτύλου σας.
Έχοντας λοιπόν αποφασίσει σε πιο δάχτυλο επιθυμείτε να τοποθετήσετε το δαχτυλίδι, τυλίξτε γύρω από αυτό μια μεζούρα ή μια κορδέλα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Kατά την εφαρμογή προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα χαλαρό δέσιμο το οποίο ούτε θα σας πιέζει αλλά ούτε και θα είναι πάρα πολύ χαλαρό ώστε να μην εφαρμόζει σωστά και να αγκαλιάζει τη περίμετρο του δαχτύλου σας.
Στη συνέχεια, αν έχετε χρησιμοποιήσει μεζούρα, απλά αντιστοιχείστε το μέγεθος της περιμέτρου σε αυτόν εδώ τον πίνακα.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσατε κορδέλα για τη μέτρηση, σημειώστε με έναν μαρκαδόρο το σημείο της ένωσης και στη συνέχεια ανοίξτε την κορδέλα και τοποθετείστε την πάνω σε έναν χάρακα ή μια μεζούρα. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις αντιστοιχείστε το νούμερο που προκύπτει με αυτά του πίνακα και θα έχετε την απάντηση που αναζητείτε.
Κάντε λήψη και αποθήκευση αυτού εδώ του οδηγού στον υπολογιστή σας. Ανοίξτε το αρχείο από τη θέση που το κατεβάσατε, εκτυπώστε το και ακολουθείστε τις σχετικές οδηγίες.
Σε περίπτωση που το δαχτυλίδι που επιθυμείτε να αποκτήσετε δεν προορίζεται για προσωπική χρήση αλλά προτίθεστε να το χαρίσετε ως δώρο, τότε θα πρέπει με κάποιον τρόπο να εκμαιεύσετε την πληροφορία αυτή από το πρόσωπο στο οποίο θέλετε να το προσφέρετε. Ένας τρόπος είναι να προμηθευτείτε ένα υπάρχον δαχτυλίδι του ατόμου που γνωρίζετε ότι φοράει συχνά, και να μετρήσετε την εσωτερική διάμετρο όπως αναφέρεται παραπάνω.
Μια ακόμα επιλογή είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο οικείο άτομο του αποδέκτη το οποίο μπορεί να γνωρίζει ή να μπορεί να αποσπάσει εύκολα τη συγκεκριμένη πληροφορία, αλλιώς μπορείτε να προμηθευτείτε ένα δαχτυλίδι σε ένα νούμερο το οποίο πιστεύετε πως βρίσκεται κοντά σε αυτό που αναζητείτε και αν τελικά δεν αποδειχτεί ιδανική επιλογή να προβείτε μελλοντικά σε μετατροπή του μεγέθους.
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να απευθυνθείτε στον κοσμηματοπώλη της επιλογής σας ο οποίος με βάση τις γνώσεις του θα μπορεί να σας κατευθύνει σε μια ορθότερη επιλογή μεγέθους που να βρίσκεται κοντά στα πιο διαδεδομένα μεγέθη που αντιστοιχούν σε ανδρικά, γυναικεία ή παιδικά δαχτυλίδια.
Η αλλαγή του μεγέθους ενός δαχτυλιδιού είναι μια συνήθης διαδικασία η οποία δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Ανάλογα με το υλικό κατασκευής αλλά και το σχέδιο του δαχτυλιδιού υπάρχουν διάφορες τεχνικές οι οποίες μπορούν να μετατρέψουν το μέγεθος του και μπορείτε εύκολα να προβείτε σε μια τέτοια κίνηση απευθυνόμενοι σε κάποιο κοσμηματοπωλείο το οποίο διαθέτει εργαστήριο στο χώρο του.
Τα μισόβερα δαχτυλίδια, καθώς οι πέτρες που τα κοσμούν δεν εκτείνονται σε όλη την εξωτερική τους περιφέρεια μπορούν να υποστούν επεξεργασία και αλλαγή στο μέγεθος τους.
Τα ολόβερα δαχτυλίδια από την άλλη, καθώς όλη η επιφάνεια τους καλύπτεται από λίθους κατασκευάζονται σε συγκεκριμένα νούμερα και δεν μπορούν να υποστούν κάποια μετατροπή στο μέγεθος τους καθώς αυτό θα είχε ως συνέπεια την αλλοίωση του κοσμήματος.
Σε περίπτωση που το δαχτυλίδι προσκρούσει σε κάποια στιβαρή επιφάνεια ή του ασκηθεί μεγάλη πίεση μπορεί το σχήμα του να αλλοιωθεί γεγονός που πέρα από την όψη του ενδέχεται να επηρεάσει και το μέγεθος του.
Ένα τέτοιο ατύχημα μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί και το κόσμημα να επανέλθει πλήρως στην αρχική του μορφή μπαίνοντας σε ειδικά κατασκευασμένα καλούπια που αντιστοιχούν στο εκάστοτε μέγεθος επαναφέροντας το δαχτυλίδι στην αρχική του μορφή.
ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ
Η τέχνη στο κόσμημα από το 1990