Τα κοσμήματα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα και αγαπημένα αξεσουάρ μας. Για να διατηρήσουν τη λάμψη και την ομορφιά τους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να κατανοήσουμε πώς να τα φροντίζουμε και να τα προστατεύουμε.
Παράγοντες Φροντίδας Κοσμημάτων
Διακρίνονται τρεις παράγοντες που επηρεάζουν την όλη διαδικασία της φροντίδας των κοσμημάτων:
- Καλή Χρήση
- Προσεκτικός Καθαρισμός
- Σωστή Αποθήκευση
Παρακάτω θα βρείτε όλες τις συμβουλές που χρειάζεστε για να μάθετε πως να φροντίσετε τα κοσμήματα σας, ώστε να παραμείνουν αναλλοίωτα όπως ήταν όταν τα αγοράσατε.
Καλή Χρήση των Κοσμημάτων
Τα κοσμήματα είναι κατασκευασμένα από πολύτιμα μέταλλα (χρυσό, ασήμι και πλατίνα), στολισμένα με διαμάντια, ορυκτές πέτρες, μαργαριτάρια και άλλα είδη πετρών και τεχνικών, ευαίσθητα και ευπαθή στην καθημερινή χρήση, η οποία επηρεάζει και τη λάμψη τους.
Όπως συμβαίνει με όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή, θα πρέπει να φροντίζουμε για την προστασία των κοσμημάτων μας, προσέχοντας να μην πέσουν, χτυπηθούν ή γρατζουνιστούν, αλλά και να προστατευθούν από την υγρασία και τις ατμοσφαιρικές αλλοιώσεις.
Ως γενικές συμβουλές καλής χρήσης των κοσμημάτων σας είναι οι εξής:
- Να αποφύγετε την άμεση επαφή με, κρέμες, καλλυντικά, προϊόντα styling μαλλιών και αρώματα. Οι κρέμες σώματος και τα καλλυντικά λόγω διάφορων χημικών στοιχείων που περιλαμβάνουν επηρεάζουν το λούστρο του μετάλλου προκαλώντας το γνωστό μαύρισμα όπως επίσης το ίδιο συμβαίνει και με τα αρώματα επειδή περιέχουν αιθέρια ελαία και αλκοόλ. Ποτέ δεν ψεκάζουμε αρώματα κοντά ή πάνω στο κόσμημα. Τις κρέμες σώματος και τα λοιπά καλλυντικά, καλό είναι να κάνετε εφαρμογή πολύ πριν φορέσετε τα κοσμήματα σας. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να φοράτε τα κοσμήματα σας τελευταία, όταν ντύνεστε.
- Μην φοράτε τα κοσμήματα σας κατά τον ύπνο γιατί μπορεί να χτυπηθούν ή να τραβηχτούν οι αλυσίδες και να σπάσουν.
- Αποφεύγετε τα χτυπήματα και τα γδαρσίματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μόνιμα σημάδια και βλάβες στο μέταλλο καθώς και στις πέτρες.
- Ποτέ μην φέρνετε σε επαφή τα κοσμήματα σας με οικιακά προϊόντα καθαρισμού (πχ. χλωρίνη, κ.α.). Η έκθεση σε χημικές ουσίες μπορεί να καταστρέψει ή να αποχρωματίσει τα πολύτιμα μέταλλα ενώ ενδέχεται και να βλάψει μερικούς χρωματιστούς λίθους.
- Μην φοράτε τα κοσμήματά σας στο μπάνιο ή σε πισίνα με χλώριο. Το πλύσιμο το χεριών ή το λούσιμο μπορεί να αφήσει υπολείμματα σαπουνιού κάτω από τις πέτρες του αγαπημένου σας δαχτυλιδιού ή οι διάφορες χημικές ουσίες να βλάψουν μόνιμα την επιφάνεια των μαργαριταριών σας και άλλων λεπτών ή πορωδών πολύτιμων λίθων όπως το τιρκουάζ.
- Μην φοράτε κοσμήματα όταν κάνετε σωματικές εργασίες όπως νοικοκυριό, κηπουρική ή αθλητικές δραστηριότητες.
- Όταν βγάζετε τα κοσμήματα να τα σκουπίζετε με ένα καθαρό, μαλακό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν έλαια και ιδρώτα και να φυλάσσετε το κάθε κόσμημα ξεχωριστά σε κουτί επενδυμένο με ύφασμα.
- Αποφύγετε την άμεση ηλιακή ακτινοβολία και τη θερμότητα. Το φως και η θερμότητα μπορούν να επηρεάσουν την ανθεκτικότητα και το χρώμα των χρωματιστών πολύτιμων λίθων. Τα μαργαριτάρια και άλλα ευαίσθητα υλικά μπορεί να λευκανθούν κάτω από ακραία έκθεση στο φως. Η υπερβολική θερμότητα και οι ξαφνικές μεταβολές της θερμοκρασίας μπορεί επίσης να καταστρέψουν μερικούς πολύτιμους λίθους. Η θερμότητα μπορεί εύκολα να αφαιρέσει τη φυσική υγρασία που οι πολύτιμοι λίθοι χρειάζονται για να διατηρήσουν την ομορφιά τους. Τα μαργαριτάρια, για παράδειγμα, μπορούν να στεγνώσουν, να σπάσουν και να αποχρωματιστούν. Τα οπάλια μπορούν να γίνουν λευκά ή καφέ, να αναπτυχθούν μικροσκοπικές ρωγμές και να χάσουν την εναλλαγή του χρώματος τους.
Προσεκτικός Καθαρισμός των Κοσμημάτων
Ανά ένα με δύο χρόνια και ανάλογα με τη χρήση τους, θα πρέπει να απευθύνεστε σε ειδικευμένο εργαστήριο/κοσμηματοπωλείο για επαγγελματικό καθαρισμό και γυάλισμα των κοσμημάτων σας.
Εντούτοις όμως, μπορείτε με την παρακάτω διαδικασία να καθαρίσετε το κόσμημά σας από την επιφανειακή θαμπάδα και ταυτόχρονα να φωτιστούν οι πέτρες που το στολίζουν.
- Σε ένα δοχείο φτιάξτε χλιαρή σαπουνάδα με λίγο απορρυπαντικό πιάτων.
- Βουτήξτε τα κοσμήματά σας εκεί. Μπορείτε να τα αφήσετε για αρκετά λεπτά, ειδικά αν τα κοσμήματά σας έχουν πέτρες, στα πλαϊνά των οποίων έχουν μαζευτεί υπολείμματα της καθημερινότητας (πχ. από σαπούνια, κρέμες, ιδρώτα, σκόνη κλπ).
- Με μία μαλακή βούρτσα, βουρτσίστε το κόσμημα προσεκτικά, ειδικά γύρω από τις πέτρες ή σε άλλα σημεία με κενό.
- Ξεπλύνετε με άφθονο νερό και σκουπίστε απαλά με ένα μαλακό πανί.
Προσοχή όμως στα κοσμήματα με μαργαριτάρια, τα οποία μπορούν εύκολα να γρατζουνιστούν. Χρησιμοποιήστε ένα νέο, καθαρό πινέλο μακιγιάζ και ζεστό σαπουνόνερο για να τα καθαρίσετε. Τοποθετήστε τα κοσμήματα με μαργαριτάρια σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν.
Το υγρό νήμα μεταξιού που χρησιμοποιείται για το δέσιμο των μαργαριταριών μπορεί να τεντωθεί αλλά και να προσελκύσει βρωμιά, γι’ αυτό μην αγγίζετε το κόσμημα μέχρι να στεγνώσει τελείως.
Σωστή Αποθήκευση Κοσμημάτων
Η σωστή αποθήκευση κοσμημάτων παραβλέπεται συχνά. Τα κοσμήματα δεν πρέπει ποτέ να ρίχνονται σε ένα συρτάρι ή πάνω σε ένα έπιπλο, γιατί αυτό θα προκαλέσει γρατζουνιές και ζημιές στις πέτρες.
Τα περισσότερα κοσμήματα τα παραλαμβάνετε σε ειδικό κουτί, υπενδεδυμένο με ύφασμα, που παρέχεται από το κατάστημα, και αυτό είναι ένα τέλειο μέρος για να τα αποθηκεύσετε.
Για παράδειγμα, τα κοσμήματα από ασήμι θα πρέπει να τα διατηρείται σε πουγκί ή ένα πανί.
Οι κοσμηματοθήκες που διαθέτουν ξεχωριστές θέσεις για δαχτυλίδια, κολιέ και βραχιόλια είναι επίσης ιδανικές.
Τα μαργαριτάρια και το οπάλιο αντλούν υγρασία από τον αέρα, οπότε η αποθήκευση τους σε σημείο με έλλειψη υγρασίας, όπως μια θυρίδα ασφαλείας, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει βλάβη.
Όταν ταξιδεύετε, προστατέψετε τα κοσμήματα σας από γρατζουνιές ή άλλες ζημιές από κρούση, μεταφέροντας τα σε ένα ξεχωριστό κουτί ή θήκη.
Επιπλέον Συμβουλές
- Κάθε 2 χρόνια περίπου πρέπει να επιπλατινώνεται τα λευκόχρυσα κοσμήματα και κυρίως τα δαχτυλίδια που φθείρονται περισσότερο και να δίνετε για γυάλισμα όσα κοσμήματα σας έχουν χάσει την λάμψη τους.
- Τα κοσμήματα με μαργαριτάρια και ιδίως τα κολιέ ή τα βραχιόλια όταν δεν τα φοράτε, να τα αποθηκεύετε στο κουτί τους και να αποφεύγετε να τα κρεμάτε, διότι τεντώνει το νήμα που τα συνδέει και μπορεί να κοπεί και να τα χάσετε. Για τον παραπάνω λόγο, ανά 2 με 3 χρόνια να απευθύνεστε στον κοσμηματοπώλη σας για να προβεί σε αλλαγή του νήματος – ανανέωση του δεσίματος. Με αυτή τη διαδικασία το κόσμημα λύνεται και ξαναδημιουργείται με νέους κόμπους ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να κοπεί και να το χάσετε.
- Να φροντίζετε ώστε τα κοσμήματά σας να καθαρίζονται και να ελέγχονται μία φορά το χρόνο από έναν επαγγελματία για τυχόν αλλοιώσεις, χαλαρά δόντια κοκ
Το Κόσμημα Κοτσώνης διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, τεχνική κατάρτιση και επαγγελματική εμπειρία, διασφαλίζοντας έτσι την φροντίδα και τον πλήρη έλεγχο του κοσμήματός σας.