Υπέροχο! Λαμπερό! Λατρεμένο!
Κάθε διαμάντι είναι μοναδικό και το καθένα έχει συγκεκριμένες ιδιότητες που καθορίζουν την αξία του.
Μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα δεν υπήρχαν κριτήρια βάσει των οποίων θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν τα διαμάντια. Η GIA (Gemological Institute of America) δημιούργησε το πρώτο παγκοσμίως αποδεκτό πρότυπο για την περιγραφή διαμαντιών, για το οποίο συμφώνησαν αναγνωρισμένοι οργανισμοί, όπως το AGS (American Gem Society), και το HRD (Diamond High Council) που εδρεύει στην Αμβέρσα.
Σήμερα, τα 4Cs είναι η καθολική μέθοδος για την αξιολόγηση της ποιότητας οποιουδήποτε διαμαντιού, οπουδήποτε στον κόσμο.
4Cs – Αξιολόγηση Ποιότητας Διαμαντιών
Τα 4Cs είναι 4 παράμετροι που περιγράφουν με αρκετή ακρίβεια ένα διαμάντι. Τα 4 C είναι: Color (χρώμα), Clarity (καθαρότητα), Cut (κοπή) και Carat Weight (βάρος).
Το χρώμα (Color) του διαμαντιού
Η αξιολόγηση των διαμαντιών βάσει του χρώματος, βασίζεται ουσιαστικά στην απουσία χρώματος. Ένα χημικά καθαρό και διαρθρωτικά τέλειο διαμάντι δεν έχει καμία απόχρωση, όπως μια σταγόνα καθαρού νερού, και κατά συνέπεια, υψηλότερη αξία.
Η διαβάθμιση του χρώματος ορίζεται από D έως Z, από εξαιρετικά λευκό έως το κίτρινο ή καφέ, σε πέντε κατηγορίες.
Άχρωμα διαμάντια- Colorless (D-E-F): Τα άχρωμα διαμάντια είναι τα πιο σπάνια και πολύτιμα. Σε αντίθεση με τους λίθους που έχουν χρώματα D/E, τα οποία είναι σχεδόν αόρατα, τα διαμάντια που έχουν F, από τη στιγμή που θα μπουν κάτω από το φακό του ειδικού, παρουσιάζουν μια σχεδόν απεριόριστη γκάμα χρωμάτων.
Σχεδόν άχρωμα διαμάντια- NearColorless (G-H-I-J): Στην πρόσθια όψη, τα διαμάντια που ανήκουν στην κατηγορία των σχεδόν άχρωμων, δείχνουν να μην έχουν κανένα απολύτως χρώμα, ωστόσο εμφανίζουν λίγες χρωματικές αποχρώσεις αν ιδωθούν ανάποδα και απέναντι από ένα απόλυτα λευκό φόντο.
Η καθαρότητα (Clarity) του διαμαντιού
Η έλλειψη εγκλείστων και εξωτερικών ψεγαδιών ή άλλων ανάλογων χαρακτηριστικών καθορίζουν την καθαρότητα ενός διαμαντιού.
Για τον προσδιορισμό του βαθμού καθαρότητας λαμβάνονται υπόψη πέντε παράγοντες.
- Το μέγεθος: Πόσο μικρό ή μεγάλο μπορεί να είναι το έγκλεισμα εντός ενός διαμαντιού.
- Ο αριθμός: Πόσα εγκλείσματα μπορούν να εντοπισθούν μέσα σ’ ένα διαμάντι.
- Η τοποθεσία: Αυτά που βρίσκονται στις παράπλευρες επιφάνειες επηρεάζουν λιγότερο την καθαρότητα του διαμαντιού απ’ εκείνα που είναι κεντρικά ή την «καρδιά» του διαμαντιού.
- Η φύση των εγκλεισμάτων: Αν υπάρχουν μεγάλες προσμίξεις.
- Πόσο ορατό είναι το έγκλεισμα: Υπάρχουν μερικά εγκλείσματα τα οποία δεν εντοπίζονται πολύ εύκολα, κάτι που εξαρτάται από το πόσο σκούρα, λευκά ή καθαρά είναι. Τα σκούρα εγκλείσματα συνήθως βαθμολογούνται με μεγαλύτερη αυστηρότητα.
Βαθμοί καθαρότητας (Clarity) της GIA
Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη μέθοδος για περιγραφή των βαθμών καθαρότητας ενός διαμαντιού είναι αυτή που παραχωρείται από τη GIA. Σύμφωνα με την έκθεση GIA-IGI-HRD υπάρχουν πέντε βασικοί βαθμοί καθαρότητας που εξετάζονται κάτω από 10x μεγέθυνση:
FL/IF: Πρόκειται για τα αψεγάδιαστα διαμάντια που δεν παρουσιάζουν καθόλου εγκλείσματα όταν εξεταστούν σε μεγέθυνση μέχρι και δέκα φορές μεγαλύτερη από το μέγεθός τους. Το εσωτερικώς αψεγάδιαστο διαμάντι είναι εκείνο που δεν έχει καθόλου ή μόνο ασήμαντες ακαθαρσίες και καθόλου εγκλείσματα, όταν εξεταστούν κάτω από τις προαναφερόμενες συνθήκες. Ένας μικρής διάρκειας καθαρισμός συνήθως μπορεί να εξαλείψει τις περισσότερες απ’ αυτές τις ακαθαρσίες. Τα εσωτερικώς αψεγάδιαστα διαμάντια είναι πολύ σπάνια, όμορφα και ακριβά.
VVS1/VVS2: Αυτά είναι τα διαμάντια που περιέχουν απειροελάχιστα εγκλείσματα, τα οποία ακόμη κι ένας έμπειρος εκτιμητής δεν θα μπορούσε εύκολα να ανακαλύψει κάτω από το συνήθη μεγεθυντικό φακό. Αυτού του είδους τα διαμάντια θεωρούνται πολύ σπάνια και πανέμορφα.
VS1/VS2: Τα διαμάντια αυτής της κατηγορίας περιέχουν μικρά εγκλείσματα τα οποία μπορεί να εντοπιστούν εύκολα κάτω από το μεγεθυντικό φακό ή και πολύ δύσκολα, ανάλογα με την περίπτωση. Μικροί κρύσταλλοι, προσμίξεις ή και νεφελώματα, αυτά είναι τα συνήθη εγκλείσματα που παρουσιάζονται σ’ ένα διαμάντι κατηγορίας VS. Τα διαμάντια VS είναι εξαιρετικής ποιότητας.
SI1/SI2: Τα διαμάντια αυτά περιλαμβάνουν μερικές ακαθαρσίες τις οποίες κάποιος έμπειρος εκτιμητής πολύτιμων λίθων μπορεί να διακρίνει εύκολα κάτω από το μεγεθυντικό φακό. Αυτές οι ακαθαρσίες μπορούν να είναι ακόμη διακριτές και στο όριο με το γυμνό μάτι, αλλά αυτά τα διαμάντια εξακολουθούν να είναι μεγάλης αξίας.
I1/I2/I3: Τα διαμάντια αυτής της κατηγορίας περιέχουν πολλά εγκλείσματα και ανιχνεύσιμα με το γυμνό μάτι από αρκετά μεγάλη απόσταση.
Κοπή (Cut) διαμαντιού
Τα διαμάντια είναι γνωστά για την ικανότητα τους να αντανακλούν το φως και για τη λάμψη τους. Η διαβάθμιση των διαμαντιών βάσει της κοπής τους, βασίζεται στον τρόπο που αλληλεπιδρά το φως με τις έδρες του κατεργασμένου λίθου και πως αυτό επηρεάζει τη λάμψη και τη φωτεινότητα του διαμαντιού.
Η κοπή του διαμαντιού είναι πολύ σημαντική για την τελική ομορφιά και αξία της πέτρας. Και από όλα τα 4C, είναι το πιο πολύπλοκο και τεχνικά δύσκολο να αναλυθεί.
Ένα διαμάντι που είναι τέλεια κομμένο θα εμφανιστεί πολύ πύρινο και λαμπερό, ενώ ένα που είναι άσχημα κομμένο θα παρουσιαστεί σκούρο και λιγότερο λαμπερό, άσχετα από το χρώμα και την καθαρότητα του.
Η ανατομία του διαμαντιού: Το κάθε διαμάντι έχει τις δικές του ξεχωριστές ιδιότητες και αναλογίες.
- Διάμετρος: Το μήκος ενός γυαλισμένου λίθου υπολογίζεται από άκρη σε άκρη.
- Επιφάνεια (Table): Η μεγαλύτερη στιλβωμένη όψη που βρίσκεται στην κορυφή του διαμαντιού ονομάζεται τράπεζα.
- Κορώνα (Crown): Στην κορυφή, από όπου επεκτείνεται από την επιφάνεια μέχρι και την ζώνη βρίσκεται η κορώνα.
- Ζώνη (Girdle): Η ζώνη είναι το σημείο όπου η κορώνα και ο κώνος συναντώνται.
- Ζώνη (Pavilion): Στον πάτο, καθώς επεκτείνεται από την ζώνη μέχρι και τη στενή όψη του λίθου, βρίσκεται ο κώνος.
- Βάθος (Depth): Το βάθος υπολογίζεται από το συνολικό ύψος ενός διαμαντιού καθώς μετράται από την τράπεζα μέχρι και τη στενή του όψη.
- Μύτη (Culet): Η μικρή ή αιχμηρή όψη στην κάτω πλευρά ενός γυαλισμένου λίθου ονομάζεται μύτη.
Βάρος σε καράτια (Carats)
Το καράτι (διεθνής ονομασία: carat, σύμβολο: ct) είναι μονάδα μέτρησης του βάρους πολύτιμων λίθων και ιδιαίτερα των διαμαντιών. Ένα καράτι αντιστοιχεί σε βάρος 0,20 γραμμάρια. Η λέξη καράτι ετυμολογικά προέρχεται από την Ελληνική λέξη «κεράτιον» που θα πει χαρούπι (ο καρπός του δένδρου της χαρουπιάς). Οι μικροί και ομοειδής σπόροι χαρουπιών χρησιμοποιούνταν σαν το τέλειο αντίβαρο σε σχέση με το διαμάντι πριν από την έλευση του 20ου αιώνα.
Το βάρος ενός διαμαντιού είναι σημαντικός παράγοντας και επηρεάζει άμεσα την αξία του διαμαντιού, αλλά από μόνο του δεν την καθορίζει. Δύο διαμάντια ίδιου βάρους μπορεί να διαφέρουν στην τιμή καθώς και οι τέσσερις παράμετροι αξιολόγησης παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Εφόσον όλες οι παράμετροι είναι ίδιες, όσο μεγαλύτερο είναι το διαμάντι, τόσο πιο σπάνιο είναι, άρα και ακριβότερο.
Σχέδια Κοπής Διαμαντιών (Shape)
Το πιο δημοφιλές διαμάντι για δαχτυλίδια αρραβώνων είναι το στρογγυλά κομμένο διαμάντι. Η αντανάκλαση του φωτός που περνά διαμέσου της κορυφής του λίθου μεγιστοποιείται λόγω του κωνικού του σχήματος. Είναι κομμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει 33 πλευρές στην κορώνα και 25 στον κώνο, 58 στο σύνολο.
Αυτό είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές κόψιμο μετά το στρογγυλό. Είναι ένα διαμάντι σε σχήμα τετράγωνο το οποίο είναι σχεδιασμένο για μέγιστη λαμπρότητα και φέρει το όνομα Princess. Δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1970, οπότε είναι ένα σχετικά νέο κόψιμο. Έχει παρόμοιο στυλ στις όψεις του με το στρογγυλό διαμάντι.
Λόγω της ομορφιάς και του ακριβές του κοψίματος, το σμαραγδοειδές διαμάντι είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή σε ότι έχει να κάνει με το στυλ. Έχει εξαιρετική καθαρότητα αν και υπολείπεται της λάμψης που έχουν τα διαμάντια που έχουν τριγωνικές έδρες. Η εμπειρία του να βλέπει κανείς ένα σμαραγδοειδές διαμάντι είναι παρόμοια με αυτή της θέασης ενός παγετώνα – είναι δηλαδή σαν να κοιτά ένα κομμάτι από καθάριο διαφανή πάγο.
Το τετράγωνο σμαραγδοειδές διαμάντι κατασκευάζεται με τη χρήση μιας βήμα προς βήμα διαδικασίας κοψίματος και έχει αποκομμένες γωνίες οι οποίες το κάνουν να μοιάζει σχεδόν οκτάγωνο. Οι λίθοι είναι λαμπεροί, στιλπνοί και καθαροί.
Το κλασσικό σχήμα για αδαμάντινα δαχτυλίδια αρραβώνων είναι αυτό της Μαρκησίας. Πρόκειται για ένα περίλαμπρο λίθο σε σχήμα βάρκας και τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά αυτού του κοψίματος είναι το χρώμα και η καθαρότητα.
Το οβάλ αποτελεί μια τροποποιημένη εκδοχή του πλέον δημοφιλούς στρογγυλού λαμπρού διαμαντιού. Έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το στρογγυλό «ιδανικό» κόψιμο, έτσι αποτελεί την τέλεια επιλογή για όλους εκείνους που τους αρέσει το πιο πάνω κόψιμο, αλλά θα προτιμούσαν κάτι σε ένα λιγότερο συνηθισμένο σχήμα.
Το Radiant Cut Diamond συνδυάζει τη λαμπρότητα του πιο παραδοσιακού στρογγυλού διαμαντιού με τα χαρακτηριστικά των πιο στιλιστικά δημοφιλών τετράγωνων ή και ορθογωνίων σχημάτων. Σε μια προσπάθεια να καταστεί ένα μη παραδοσιακό, πλην λαμπρό διαμάντι, χρησιμοποιούνται δύο στυλ κοψίματος, αυτά του στρογγυλού και του σμαραγδοειδούς.
Ένας συνδυασμός της λαμπρότητας και της παράδοσης του στρογγυλού κοψίματος με ένα λιγότερο κοινό σχήμα μας φέρνει το ασυνήθιστο διαμάντι Αχλάδι. Έχοντας 58 όψεις, το pear diamond φέρει κι αυτό την ικανότητα του να κάνει το φως να «χορεύει», ακριβώς όπως και το παραδοσιακό στρογγυλά κομμένο διαμάντι.
Το διαμάντι σε σχήμα καρδιάς είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο ρομαντικά σχήματα του είδους. Διαθέτει μια σχισμή στην κορυφή και επιδεικνύει εξαιρετική λαμπρότητα.
Ένα διαμάντι αντίκα που ασκεί μια κλασική ρομαντική έλξη στο κοινό είναι αυτό που έχει το σχήμα cushion. Το παλιό διαμάντι των μεταλλείων, ήταν πολύ δημοφιλές στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου και το παρόν θεωρείται μία διασταύρωση εκείνου με το μοντέρνο διαμάντι που είναι κομμένο σε σχήμα Οβάλ.
Κοσμήματα με Διαμάντι
Εντυπωσιακά διαμαντένια μονόπετρα και δαχτυλίδια, κολιέ, βραχιόλια, σταυροί, σκουλαρίκια αλλά και βέρες και δαχτυλίδια σε στυλ σειρέ, είναι μερικές από τις επιλογές που ξεχωρίζουν στην πλούσια συλλογή μας με διαμαντένια κοσμήματα.