info@jeweler.gr 27410 88000
Expand search form

Μαύρο Διαμάντι

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΗΜΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΜΑΥΡΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ

Κοσμήματα με Μαύρα Διαμάντια

Ανέκαθεν στην ιστορία του ανθρώπου, τα διαμάντια κατείχαν περίοπτη θέση στις επιλογές του. Κατά πάσα πιθανότητα τα πρώτα διαμάντια ανακαλύφθηκαν στην Ινδία, καθώς υπάρχουν αναφορές σε βιβλία Οικονομίας και Νομοθεσίας του 4ου π.Χ. αιώνα. Η λέξη διαμάντι, προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «άδαμας» η οποία χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τα πιο σκληρά υλικά της εποχής εκείνης.

Το διαμάντι είναι μόρια άνθρακα που σχηματίζονται  μέσα στη γη, κάτω από συνθήκες εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης. Η σκληρότητα του, η αντοχή του  και η μοναδική λάμψη που αντανακλά το έκαναν τον πιο αγαπημένο πολύτιμο λίθο στην κατασκευή δαχτυλιδιών αρραβώνα.

Η καθολική μέθοδος για την αξιολόγηση της ποιότητας οποιουδήποτε διαμαντιού, οπουδήποτε στον κόσμο είναι τα 4Cs. Είναι 4 παράμετροι που περιγράφουν με αρκετή ακρίβεια ένα διαμάντι. Συνοπτικά τα   4Cs είναι: Color (χρώμα), Clarity (καθαρότητα), Cut (κοπή) και Carat Weight (βάρος). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τι Είναι το Μαύρο Διαμάντι

Μονόπετρο Δαχτυλίδι Ροζ Χρυσός Κ18 με Μαύρο Κεντρικό Διαμάντι και Καφέ Διαμάντια στη Βάση του

Το μαύρο διαμάντι, είναι το ίδιο σκληρό με το διάφανο διαμάντι, αν και σε ότι αφορά την βαρύτητά του, είναι αρκετά χαμηλότερη.

Το μαύρο χρώμα του, οφείλεται στην παρουσία ενός μεγάλου αριθμού μαύρων εγκλείστων, τα οποία έγκλειστα απορροφούν όλο το φως που αναδύεται από το διαμάντι. 

Τα μαύρα διαμάντια δεν λάμπουν με την παραδοσιακή έννοια. Το μαύρο διαμάντι στην πραγματικότητα απορροφά το φως αντί να το αντανακλά, πράγμα που σημαίνει ότι η ομορφιά τους προέρχεται από την στιλβωμένη επιφάνεια τους. Πιο συγκριμένα, κατά την διάρκεια της στίβλωσης, η οποία αποτελεί μια από πιο σημαντικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν κατά την κοπή ενός διαμαντιού, η κορώνα (crown – δηλαδή η κορυφή του διαμαντιού) αποκτά μια brilliant κοπή, ενώ η βάση του (cullet), αποκτά μια οκτάγωνη κοπή (eight cut), καθώς δεν χρειάζεται να έχει μια ολοκληρωμένη κοπή από τη στιγμή που αποτελεί τη βάση του διαμαντιού.

Το μαύρο διαμάντι έχει την ίδια χημική σύσταση με το διάφανο διαμάντι, η κρυσταλλική τους μορφή διαφέρει και η παρουσία μεγάλων αριθμών εγκλείστων τα διαφοροποιεί χρωματικά.

Δεδομένου ότι τα μαύρα διαμάντια είναι εξαιρετικά σπάνια στη φύση, στην κοσμηματοποιία χρησιμοποιούνται κατά κόρον φυσικά διαμάντια που έχουν υποστεί επεξεργασία βελτίωσης χρώματος. Αυτές οι μέθοδοι επεξεργασίας δεν βλάπτουν τη φυσική ή χημική δομή των διαμαντιών και έχουν ως αποτέλεσμα μόνο τη μόνιμη αλλαγή του χρώματος τους.

Τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει η ζήτηση σε μη συμβατικά δαχτυλίδια αρραβώνων (εναλλακτικά μονόπετρα). Τα μαύρα διαμάντια έχουν αγγίξει την κορυφή στις επιλογές της νέας αυτής κατηγορίας.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

 

Μονόπετρο Ροζ Χρυσός Κ18 με Στρογγυλό Μαύρο Διαμάντι σε Κοπή Μπριγιάν
Μονόπετρο Ροζ Χρυσός Κ18 με Στρογγυλό Μαύρο Διαμάντι σε Κοπή Μπριγιάν
Μονόπετρο Δαχτυλίδι Ροζ Χρυσός Κ18 με Μαύρο Κεντρικό Διαμάντι
Μονόπετρο Δαχτυλίδι Ροζ Χρυσός Κ18 με Μαύρο Κεντρικό Διαμάντι
Μονόπετρο Δαχτυλίδι Ροζ Χρυσός Κ18 με Μαύρο Διαμάντι σε Κοπή Princess
Μονόπετρο Δαχτυλίδι Ροζ Χρυσός Κ18 με Μαύρο Διαμάντι σε Κοπή Princess

Θέλετε να ανακαλύψετε περισσότερα; Δείτε τις παρακάτω συλλογές μας:

 

Διάσημα Μαύρα Διαμάντια

The Spirit of De Grisogono

Το σπάνιο και μοναδικό αυτό μαύρο διαμάντι πήρε το όνομα του από τον διάσημο Ελβετό κοσμηματοπώλη και κόπτη διαμαντιών De Grisogono. Ο παγκοσμίου φήμης ειδικός στο μαύρο διαμάντι ήταν υπεύθυνος για την κοπή του διαμαντιού στο στυλ Moghul.

Προς τιμήν του, το διαμάντι ονομάστηκε “Το πνεύμα του Grisogono (The Spirit of De Grisogono)“.  Ο De Grisogono μεταμόρφωσε μετά από ένα χρόνο σκληρής δουλειάς το μαύρο διαμάντι 587 καρατίων, σε ένα κωνικό διαμάντι 312,24 καρατίων το οποίο έχει δεθεί σε λευκόχρυσο δαχτυλίδι μαζί με 702 μικρότερα λευκά διαμάντια συνολικού βάρους 36,69 καρατιών.

Το ακατέργαστο διαμάντι όταν ανακαλύφθηκε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 1950 είχε βάρος 587 καρατίων, κατατάσσοντας το στην 18 θέση με τα πιο μεγάλα διαμάντια που ανακαλύφθηκαν στον κόσμο.

The Spirit of De Grisogono
The Spirit of De Grisogono
Μαύρο Διαμάντι Ορλόφ (Black Orlov)
Μαύρο Διαμάντι Ορλόφ (Black Orlov)

Μαύρο Διαμάντι Ορλόφ (Black Orlov)

Το Μαύρο Διαμάντι Ορλόφ, γνωστό και ως το “Μάτι του Brahma” ανακαλύφθηκε στην Ινδία στις αρχές του 19ου αιώνα και ζυγίζει σήμερα 67.5 καράτια, ενώ άκοπο έφτανε τα 195 καράτια.

Το μαύρο αυτό διαμάντι στόλιζε το άγαλμα του Ινδού Θεού Βράχμα, έως ότου το αφαίρεσε ένας μοναχός, γεγονός που οδήγησε στην “Κατάρα του Μαύρου Διαμαντιού Ορλόφ.

Η Κατάρα του Μαύρου Διαμαντιού Ορλόφ έχει συνδεθεί με τις αυτοκτονίες τριών, τουλάχιστον, εκ των ιδιοκτητών του τις δεκαετίες 1930 και 1940. Μία από τις ιδιοκτήτριες του που αυτοκτόνησαν, ήταν και  η Ρωσίδα πριγκίπισσα Νάντια Βυγκίν – Ορλόφ, από την οποία και πήρε το όνομα του.

Black Amsterdam Diamond

Όταν έγινε η εξόρυξη του Black Amsterdam Diamond στην Νότια Αφρική το 1972, ήταν ένα μαύρο διαμάντι περίπου 55,85 καρατίων.

Πήρε την ονομασία του από την πρωτεύουσα της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ, για δυο λόγους:

  1. Αρχικά γιατί στο Άμστερνταμ πραγματοποιήθηκε η κοπή του διαμαντιού και
  2. Δευτερευόντως, για να τιμηθεί με αυτόν τον τρόπο η 700στη επέτειος της πόλης η οποία είναι γνωστή ευρέως και ως “Η πόλη των διαμαντιών”.

Ύστερα από τη διαδικασία κοπής, το φημισμένο πλέον Black Amsterdam Diamond είναι ένα μαύρο διαμάντι 33,74 καρατίων σε κοπή pear και διακοσμεί ένα κολιέ το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2001 έναντι $352,000 δολαρίων. Το εν λόγω κολιέ, είναι επίσης διακοσμημένο με 15 μικρότερα διαμάντια σε κοπή brilliant.

Black Amsterdam Diamond
Black Amsterdam Diamond
Μαύρο Διαμάντι Gruosi
Μαύρο Διαμάντι Gruosi

Μαύρο Διαμάντι Gruosi

Το Μαύρο Διαμάντι Gruosi  θεωρείται το πέμπτο μεγαλύτερο κομμένο, μαύρο διαμάντι στον πλανήτη και το μεγαλύτερο μαύρο διαμάντι σε σχήμα καρδιάς με μέγεθος 115.34 καράτια.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το διαμάντι Gruosi θα κοβόταν σε οβάλ σχήμα. Επειδή, όμως, το πετράδι ήταν εξαιρετικά εύθραυστο, ο κόπτης υποχρεώθηκε να αλλάξει το σχέδιο του μαύρου διαμαντιού, από οβάλ σε καρδιά. 

Η διαδικασία κοπής διήρκησε τρία χρόνια και μείωσε το βάρος του κατά 184.75 καράτια. 

Το διαμάντι Gruosi είναι δεμένο σε κολιέ από λευκό χρυσό μαζί με 378 άχρωμα διαμάντια, μικρά μαύρα διαμάντια συνολικού βάρους 58.77 και τσαβορίτες βάρους 14.10 καρατίων.

Κόσμημα Κοτσώνης & Μαύρα Διαμάντια

Στο Κόσμημα Κοτσώνης θα βρείτε μαύρα διαμάντια που θα σας δώσουν την ομορφιά και την διαφορετικότητα που επιθυμείτε κάνοντας την επιλογή σας μέσα από την μεγάλη γκάμα σχεδίων των κοσμημάτων μας.

Διάβασε ακόμα...

ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ

Η τέχνη στο κόσμημα από το 1990