info@jeweler.gr 27410 88000
Expand search form

Αμέθυστος: Η Πέτρα της Φιλίας, Αγάπης και Ειρήνης

Αμέθυστος: Η Πέτρα της Φιλίας, Αγάπης και Ειρήνης

Τι είναι ο Αμέθυστος

Ο αμέθυστος είναι ένας βιολετί ιώδης πολύτιμος λίθος που προέρχεται από παραλλαγή του ορυκτού χαλαζία. Το όνομά του προέρχεται από το στερητικό «α» και το ρήμα «μεθύω» (μεθώ) καθώς στην αρχαιότητα θεωρούταν φυλακτό  κατά της μέθης.

Προέλευση του Αμέθυστου

Ο εντυπωσιακός αυτός μωβ λίθος αποτελούσε πρώτη ύλη για πολλούς αρχαίους λαούς και κυρίως της Αιγύπτου καθώς χρησιμοποιούταν για κατασκευή αρκετών αντικειμένων, όπως δοχεία πιάτα και κοσμήματα.

Λόγω των πολλαπλών και πολύτιμων μορφών του υπάρχουν αρκετές ονομασίες για την περιγραφή του, όπως «Ρόδο της Γαλλίας» που συναντάται σε μια πιο χλωμή όψη του λιλά με ροζ αποχρώσεις.

Η εξόρυξη του πραγματοποιείται σε διάφορα μέρη του κόσμου με σημαντικά κοιτάσματα να προέρχονται από την Σιβηρία, την Ουρουγουάη και την Ζάμπια η οποία είναι πηγή της πλέον πολύτιμης μορφής αυτού του λίθου με την ονομασία «Βαθύς Σιβηρικός».

Εξίσου μεγάλες πηγές αμέθυστου αποτελούν η Βραζιλία και η Μαδαγασκάρη καθώς και η Καναδική πλευρά της λίμνης Σουπήριορ στις Ηνωμένες Πολιτείες που πήρε το όνομα “Amethyst Harbor”.

Ο μεγαλύτερος γεώδης αμέθυστος βρέθηκε στο Αρτίγας στη Νότια Ουρουγουάη και ονομάζεται «Η αυτοκράτειρα της Ουρουγουάης». Ανακαλύφτηκε το 2007 και πήρε 3 μήνες για να αποκαλυφθεί πλήρως καθώς το ύψος της φτάνει στα 3,27 μέτρα και ζυγίζει  2,5 τόνους.

Χαρακτηριστικά του Αμέθυστου

Ο αμέθυστος συναντάται σε διάφορες αποχρώσεις ανάλογα με την προέλευση του οι οποίες κυμαίνονται από ανοικτό – ελαφρώς ρόδινο – βιολετί μέχρι σκούρο μωβ στο χρώμα των σταφυλιών.

Η σκληρότητα του σε κλίμακα Mohs (χρησιμοποιείται ως ένδειξη σκληρότητας ορυκτών) είναι 7 η οποία τον καθιστά ως «πετράδι» στην κατασκευή κοσμημάτων. Το ειδικό βάρος του είναι 2,65 με κάποιες μεταβολές στις λιγότερο «καθαρές» του ποικιλίες. Επίσης θεωρείται διαθλαστικός κρύσταλλος με δείκτες διάθλασης 1,543 έως 1,553 και 1,552 έως 1,554.

Σημαντική πληροφορία για τον αμέθυστο είναι πως σε υψηλές θερμοκρασίες έχει τη δυνατότητα να αλλάζει χρώμα αποτελώντας έτσι βάση άλλων κρυστάλλων. Ξεκινώντας από τους 250 βαθμούς ένας πιο θαμπός λίθος παίρνει ένα έντονο κίτρινο ή καφέ-κόκκινο χρώμα ενώ ένας πιο καθαρός, γίνεται κίτρινος ή διαφανής φτάνοντας τους 400 βαθμούς.

Ιδιότητες του Αμέθυστου

Ο αμέθυστος είναι ένας λίθος που σχετίζεται με την ηρεμία και νηφαλιότητα σύμφωνα με θεραπευτές, καθώς αποτελεί και σύμβολο της φιλίας. Αυτό οφείλεται σε μια από τις πιο σημαντικές ιδιότητες του η όποια βοηθάει στη διατήρηση αρμονικών σχέσεων απομακρύνοντας την αρνητική ενέργεια.

Επίσης, δρα ως προστάτης κατά του στρες και ανακουφίζει από πονοκεφάλους καθώς βοηθάει στην ηρεμία και χαλάρωση του πνεύματος καταπολεμώντας έτσι και την αϋπνία.

Βιολογικά, τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθάει στον καθαρισμό του αίματος ενισχύοντας την επούλωση τραυμάτων.

Στον ενεργειακό τομέα συνδέεται με τα τσάκρα του Λαιμού και της Καρδιάς καθαρίζοντας την αύρα μας και προστατεύοντάς μας από μολύνσεις, ρευματισμούς και ασθένειες του δέρματος.

Συμβολισμός του Αμέθυστου

Από το παρελθόν λεγόταν πως προστάτευε τις καλλιέργειες από φυσικές καταστροφές καθώς αποτελούσε και φορέας καλής τύχης σε πολέμους και κυνήγια. Επίσης είχε τη δυνατότητα να απομακρύνει τα κακά πνεύματα και λειτουργούσε ως προστασία από το δελεασμό.

Υποστηρίζεται πως συνέβαλλε με την οξύτητα του στην καλή λειτουργία του στομαχιού και βοηθούσε στην καταπολέμηση των τσιμπημάτων από έντομα καθώς και στην αναζωογόνηση του δέρματος.

Στους μύθους της αρχαίας Ελλάδας, η Αμέθυστος προσπαθώντας να ξεφύγει από τον μεθυσμένο Διόνυσο, ζήτησε τη βοήθεια των θεών για να σωθεί. Η θεά Άρτεμης ακούγοντας την προσευχή της, τη μετέτρεψε σε μια λευκή πέτρα, η οποία στη συνέχεια λούστηκε με το κρασί του Διονυύσου ο οποίος μετανιωμένος προσπάθησε να τιμήσει την Αμέθυστο, παίρνοντας έτσι το έντονο βιολετί χρώμα.

Συνδέεται με ζώδια από όλες τις ομάδες της φύσης και αποτελεί το γενέθλιο λίθο του Φεβρουαρίου.

Ιδέες Κοσμημάτων με Αμέθυστο

Ο αμέθυστος είναι ένας λίθος με ένα ονειρικό μωβ χρώμα που αποπνέει ρομαντισμό και δυναμισμό.

Ως γενέθλιος λίθος του Φεβρουαρίου, είναι ένα ιδανικό δώρο για όσους έχουν γεννηθεί αυτό το μήνα αλλά και στους λάτρεις των κοσμημάτων.

Δαχτυλίδια με Αμέθυστο

Το δαχτυλίδι αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και συμβολικά κοσμήματα στη συλλογή κάθε γυναίκας.

Ειδικά, ένα δαχτυλίδι από αμέθυστο, θα στρέψει όλα τα βλέμματα πάνω σας και θα σας δώσει μια αύρα δυναμισμού αλλά ταυτόχρονα πνευματικής γαλήνης.

Κολιέ με Αμέθυστο

Τα κολιέ αποτελούν ένα κόσμημα διαχρονικό που στολίζει όμορφα ακόμα και ένα καθημερινό ντύσιμο.

Ένα κολιέ με αμέθυστο είναι διακριτικό αλλά ταυτόχρονα αποπνέει ένα κύμα κομψότητας δίνοντας έτσι μια αύρα μεγαλοπρέπειας.

Βραχιόλια με Αμέθυστο

Τα βραχιόλια είναι διακριτικά ως κοσμήματα και μπορούν να φορεθούν κάθε μέρα.

Βραχιόλια αμέθυστου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φυλαχτά χάρη στην ενεργειακή του ταυτότητα που εκπέμπει γαλήνη και αρμονία.

Σκουλαρίκια με Αμέθυστο

Τα σκουλαρίκια αποτελούν κόσμημα που ταιριάζει σε κάθε ώρα και περίσταση.

Κρεμαστά ή καρφωτά, σκουλαρίκια με αμέθυστο θα μαγνητίσουν όλα τα βλέμματα και θα εντυπωσιάσουν.

Σετ κοσμημάτων με Αμέθυστο

Ένα σετ κοσμημάτων θα ολοκληρώσει εύκολα την εμφάνιση σας δίνοντας σας λάμψη και μοναδικότητα.

Ένα σετ κοσμημάτων με αμέθυστο θα σας δώσει μια αριστοκρατική αύρα με πολύ κομψότητα.

Ιστορικά κοσμήματα με Αμέθυστο

Λέγεται πως η αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα ντε Μπωαρναί, σύζυγος του Ναπολέων Α’, είχε στην κατοχή της  ένα σετ με πέτρες αμέθυστου το οποίο αργότερα περνώντας στις επόμενες γενιές βρέθηκε στα χεριά της Ιωσηφίνας του Λόιχτενμπεργκ η οποία το μετέφερε στη Σουηδία όπου παντρεύτηκε τον Βασιλιά Όσκαρ Α’ το 1823.

Από τότε αποτελούσε οικογενειακό κειμήλιο το οποίο είδαμε το 2022 να στολίζει τη βασίλισσα Σύλβια της Σουηδίας στη διοργάνωση των βραβείων Νόμπελ.

Empress Joséphine

Το 1947 κατασκευάστηκε ένα εντυπωσιακό κολιέ για τη Δούκισσα του Ουίνδσορ, Γουάλις Σίμπσον, σύζυγο του Εδουάρδου Δούκα του Ουίνδσορ. Στο κέντρο του υπάρχει ένας μεγάλος αμέθυστος λίθος σε σχήμα καρδιάς ο οποίος συνοδεύεται από μπριγιάν και τυρκουάζ πέτρες. Το συγκεκριμένο κολιέ πουλήθηκε το 1987 σε πλειστηριασμό μετά το θάνατο της, φτάνοντας στην τιμή των 605 χιλιάδων δολαρίων.

Απαρατήρητο επίσης δεν μπορεί να περάσει το σετ κοσμημάτων γνωστό ως Kent Amethysts που ανήκει στην βασιλική οικογένεια της Βρετάνιας.  Το σετ ανήκε αρχικά στη μητέρα της βασίλισσας Βικτωρίας, Δούκισσας του Κεντ, το οποίο αργότερα πέρασε στην ίδια όταν απεβίωσε η μητέρα της και ανέλαβε τη βασιλική εξουσία. Τα κοσμήματα έχουν επίσης φορεθεί δύο φορές από την πρώην βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ Β’.

Queen Elizabeth

Ένα εξίσου εντυπωσιακό κόσμημα με αμέθυστο είναι η 96 καρατίων καρφίτσα Morris  σε σχήμα καρδιάς η οποία δωρήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν το 1973 από τη φιλάνθρωπο Miriam Warren Hubbard Morris.

Morris

Περιποίηση Κοσμημάτων με Αμέθυστο

Ο αμέθυστος όπως αναφέραμε είναι ένας σκληρός λίθος που τον καθιστά ιδανικό για καθημερινή χρήση ως κόσμημα. Βέβαια, όπως και κάθε άλλο πολύτιμο αντικείμενο με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να εμφανίσει φθορά.

Ο ασφαλής τρόπος να καθαρίσουμε ένα κόσμημα με πέτρες αμέθυστου στο σπίτι είναι με μια μαλακή βούρτσα και απαλό σαπούνι. Αλλιώς μπορούμε να το στείλουμε σε κάποιον ειδικό που θα χρησιμοποιήσει μηχάνημα υπερήχων.

Κοσμήματα με Αμέθυστο & Kotsonis Jeweler

Στο Κόσμημα Κοτσώνης, διαθέτουμε μια πλούσια συλλογή κοσμημάτων στολισμένα με αμέθυστο ειδικά για κάθε περίσταση και στυλ που θα προσθέσουν λάμψη και κομψότητα σε κάθε εμφάνιση!

Ανακαλύψτε αυτόν τον ονειρικό λίθο και κάνετε τις ομορφότερες στιγμές της ζωής σας ακόμα πιο μαγευτικές!

Διάβασε ακόμα...

ΚΟΣΜΗΜΑ ΚΟΤΣΩΝΗΣ

Η τέχνη στο κόσμημα από το 1990